Helft inframiljarden na 2020 al op

maandag 29 november 2010
timer 2 min
Van de 61 miljard euro die het Rijk tussen 2020 en 2028 voor wegen en water beschikbaar heeft, is al meer dan de helft gereserveerd. Dat zei minister Schultz van Haegen tijdens het begrotingsdebat over infrastructuur.
Helft inframiljarden na 2020 al op

 

Sigaar uit eigen doos


In totaal heeft het kabinet tussen 2020 en 2028 61 miljard euro te besteden. \"Daarvan is 32 miljard euro al vastgelegd\", verklaarde de minister. Van het resterende bedrag is 8 miljard euro bestemd voor het deltaprogramma, dijken, sluizen en andere waterbouwprojecten. De overige 21 miljard gaat naar wegen en spoorwegen. Over het geld dat deze regering uittrekt aan infrastructuur is sinds haar aanstelling veel te doen geweest. Schultz erkende donderdag dat dit kabinet per saldo geen extra geld uittrekt voor infrastructuur. De beloofde extra 3,3 miljard tot 2020 is een soort sigaar uit eigen doos, omdat er aan de andere kant 3,2 miljard euro aan aardgasbaten wegvalt. Door de kasproblemen die hierdoor ontstaan heeft dat directe gevolgen voor projecten waarover al afspraken zijn gemaakt. Schultz: \"We moeten in het MIRT (de investeringsagenda, red.) aanpassingen in de prioriteiten vaststellen.\"

Financiële oplegger


Welke projecten sneuvelen of op de lange baan worden geschoven, zal in december tijdens de MIRT-behandelingen in de Tweede Kamer blijken. Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie wil precies weten op basis van welke cijfers de minister terugkomt op gemaakte projectafspraken. Met name het verschil tussen reeds gereserveerde gelden en nieuwe financieringen is hem niet duidelijk. Hij bepleitte een \"financiële oplegger\", waaruit blijkt wat regio's aan projecten bijdragen. \"Nu zitten vaak nieuwe projecten in de pijplijn, zonder dat duidelijk is of we het kunnen betalen\", argumenteerde hij. De minister zegde toe tekortkomingen op projecten, al zijn ze nog niet afgetikt, in beeld te brengen. Ze onderstreepte dat bijdragen van regio's doorslaggevend kunnen zijn voor het doorgaan van projecten. \"Het is geen handjeklap, maar als een regio bereid is veel bij te dragen, is het zonde daar niet op in te spelen.\"

Bron: Thomas van Belzen Cobouw
 

Terug naar overzicht nieuws >>>