'Het recht van de snelste' winnaar Brusseprijs

maandag 7 juni 2021

'Fietsprofessor' Marco te Brömmelstroet en Thalia Verkade hebben de Brusseprijs voor beste journalistieke boek van het jaar gewonnen met hun boek 'Het recht van de snelste'. De jury noemt het boek een 'dwingende nadenker'. De winnaar werd bekendgemaakt in het radioprogramma 'Met het oog op morgen'. 

Enkele bevindingn van de jury:

"Het thema mobiliteit stond bij ons niet heel duidelijk op het netvlies. Maar dat veranderde snel door dit boek, waarin Verkade de verteller is van het verhaal van haar en Te Brömmelstroet. Verkade trekt op basis van haar eigen vragen de lezer slim mee het onderwerp in."

"Je komt terecht in een bijna parallelle wereld van techniek, instituten, handboeken, reglementen en juridische, bestuurlijke, sociale en psychologische mechanismen waar je geen weet van hebt als het je vak niet is, maar die grote betekenis heeft voor ieders dagelijks leven en leefomgeving", aldus de jury.

"De bevindingen worden regelmatig onderbouwd met wetenschappelijke en statistische gegevens (verzorgd door Te Brömmelstroet) die toegankelijk worden gepresenteerd."

De Brusseprijs is een prijs van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en bestaat sinds 2006. De winnaar krijgt een geldbedrag van tienduizend euro. De naam van de prijs verwijst naar Rie Brusse, die jaren reportages schreef voor onder andere De Nieuwe Rotterdamse Courant. 

 

-