Het Stationsommetje en Rondje Stadionpark winnaar LoopAward 2021

donderdag 7 oktober 2021

Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres 2021 op 7 oktober in Den Haag verzamelde lopend Nederland zich om bij te praten, kennis op te doen, te netwerken en vooral om lopen een stap verder te brengen. 

Maar liefst 22 verschillende organisaties hebben hun initiatief aangemeld bij het platform Ruimte voor Lopen. De jury heeft uit alle inzendingen vijf loopinitiatieven genomineerd die meedingen om de twee prijzen. ‘Poëziepad Berg en Dal’ en ‘Rondje Stadionpark’ maken kans op de Award vanwege hun bijdrage aan meer (toekomstige) ruimte voor lopen in de fysieke omgeving. De genomineerden voor het maatschappelijke initiatief waren ‘StationsOmmetjes’, ‘Rewriters010’ en ‘Hou dit voetpad vrij, dan zijn wij ook blij!’.

De jury bestaande uit Karen van Ruiten, Programmadirecteur van Alles is Gezondheid, Albertine van Vliet-Kuiper, Voorzitter van Omnia wonen en Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving hebben samen de inzendingen beoordeeld. De juryleden hebben bij hun beoordeling vooral gekeken naar: originaliteit, actualiteit en in hoeverre het initiatief een voorbeeld is voor anderen. 

De LoopAward bestaat uit twee prijzen, in de categorie 'ruimte in de fysieke omgeving' en 'maatschappelijke initiatieven'. Beide prijzen bestaan uit een  sculptuur gemaakt door Lilian Beentjes. De sculpturen stellen beenderen voor die noodzakelijk zijn voor het lopen. Rijksadviseur Wouter Veldhuis mocht de award uitreiken.

De ruimtelijke award werd gewonnen door het Rondje Stadionpark. Het initiatief scoorde hoog op originaliteit. Mensen krijgen het gevoel dat ze meetellen en krijgen de ruimte om elkaar te ontmoeten. Ruimte voor lopen draagt bij aan maatschappelijke emancipatie. 

De winnaar van de maatschappelijke award is Het Stationsommetje, een mooi voorbeeld van een organisatie die op creatieve manier het belang van lopen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, op een aansprekende manier. De jury verwacht dat dit initiatief een grote bijdrage kan leveren aan bredere belangstelling voor lopen. 

Lees binnenkort meer impressies van het Nationaal Voetgangerscongres 2021.