Hybride bussen in Enschede

donderdag 2 december 2010
timer 3 min
Op 1 december zijn twee hybride bussen gepresenteerd die vanaf nu twee jaar lang gaan rijden op de route lijn 2 in Enschede. December 2010 zal gebruikt worden om de bussen in te passen en alle chauffeurs van Connexxion vertrouwd te maken met dit nieuwe type bussen. 
Hybride bussen in Enschede

 

Speciale actie


In januari 2011 worden de bussen opgenomen in de reguliere dienstregeling. Om zoveel mogelijk reizigers kennis te laten maken met deze nieuwe techniek wordt vanaf januari een speciale actie georganiseerd. Op de buitenkant van de bussen prijkt een stadsgezicht van prominente gebouwen in Enschede. Er is voor gekozen de techniek op het dak tijdelijk zichtbaar te laten. Binnenkort zullen er rondom deze techniek zogenaamde 'skirts' geplaatst worden in lijn met de rest van de bus. Het meest opvallende aan de binnenkant van de bussen is, dat ze volledig stilvallen bij een halte of kruispunt. Verder lijken de hybride bussen op de standaard stadsbussen.

Innovatieve techniek


De aandrijving van de hybride bussen vindt plaats door een elektromotor, in combinatie met een kleine dieselmotor. De elektromotor werkt vrijwel geruisloos. De dieselmotor is relatief klein en draait met een constant toerental. Daarmee is de hybride bus veel stiller dan normale dieselbussen en, in vergelijking met een gewone dieselbus, is de hybride bus ook nog eens schoner en zuiniger.
 

Twee testfases


De eerste testfase duurt enkele weken. Daarna worden de hybride bussen geïntroduceerd in de dienstregeling van lijn 2, naast de normale stadsbussen. In deze tweede testfase, die twee jaar gaat duren, wordt bekeken hoe de twee bussen functioneren bij intensief gebruik in de dagelijkse praktijk. Met de start van de tweede testfase begint ook een voorlichtingscampagne om reizigers, omwonenden van lijn 2, bewoners van Enschede en andere geïnteresseerden te informeren over dit project. De website www.lijn2gaatgroen.nl speelt daarbij een centrale rol.
 

Route lijn 2


De route van lijn 2 loopt van Deppenbroek, via de wijk Roombeek naar Helmerhoek. De gemeente Enschede laat de schone, stille en zuinige bussen bewust door Roombeek rijden, omdat deze bussen naadloos passen bij het stedenbouwkundig vernieuwende karakter van deze wijk.
 

Initiatiefnemers


Het project is een initiatief van Regio Twente en de gemeente Enschede. Zij zijn daartoe een internationale samenwerking aangegaan met busbedrijf Connexxion, de Universiteit Twente, busbouwer VDL Bus en Coach, leverancier van elektrische aandrijfsystemen Vossloh Kiepe en advies- en ingenieursbureau DHV. Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat dit project vanwege het innovatieve karakter selecteerde uit vele andere.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>