IGOV start OVL Kenniscafés

woensdag 2 juni 2010
timer 5 min
IGOV start Kenniscafés Openbare Verlichting in de regio IGOV, het InterGemeentelijk-overleg Openbare Verlichting, start met een serie Kenniscafés waarbij in het komende jaar de diverse regio's van het land bezocht worden. De Kenniscafés moeten de uitwisseling van kennis en ervaring stimuleren.
IGOV start OVL Kenniscafés


Leren van elkaars ervaringen


Er zijn al veel bijeenkomsten op het gebied van OVL, dus waarom nu weer een nieuw initiatief, vraagt u zich af? “Openbare verlichtingsspecialisten hebben elkaar in deze hectische tijd veel te vertellen, maar weten elkaar nog te weinig te vinden”, aldus een woordvoerder van het IGOV. “Het IGOV is hiervoor het platform bij uitstek maar we horen toch regelmatig dat er schroom is om lid te worden. Daarom gaan wij in de regio's de Kenniscafes organiseren om de uitwisseling van kennis en ervaring te stimuleren. Niet omdat IGOV zo nodig groot moet worden maar omdat het ons ambtenaren enorm veel kostbare tijd scheelt als we leren van elkaars ervaringen. “

Samenwerking Verkeer in Beeld


De Kenniscafe's vinden plaats in het tweede deel van de middag en kennen een formeel gedeelte waarin een actueel thema wordt besproken en een informeel gedeelte om bij te praten met collega's uit de regio. IGOV heeft de Kenniscafé's ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), de Provincie Utrecht, Agentschap NL en Acquire Publishing, uitgever van ondermeer Straatbeeld en Verkeer in Beeld. Op www.straatbeeld.nl en www.verkeerinbeeld.nl zal in de toekomst dan ook alle informatie over de Kenniscafés te vinden zijn zoals een agenda, verslagen van de bijeenkomsten en mogelijkheden om op de site verder te discussiëren over de besproken onderwerpen.

Eerste Kenniscafés


De eerste twee IGOV Kenniscafés staan gepland voor 10 juni in Roosendaal en 29 juni in Utrecht. Bij deze Kenniscafés staan \"Kengetallen en Verantwoord Verlichten\" centraal, naast uiteraard het netwerken en bijpraten met Openbare Verlichtingscollega's uit uw eigen regio.
 

Onderwerp 1: Kengetallen


Voor vertegenwoordigers van gemeenten en-of diens adviseurs die ook in voorgaande jaren participeerden in de werksessie Kengetallen is het een opfrisbijeenkomst en kunnen zij hun ervaringen delen met de andere gemeenten. Voor vertegenwoordigers van gemeenten die dit jaar voor het eerst deelnemen, is de sessie bedoeld om het nut en de voordelen van het gebruik van kengetallen uit te leggen en eventuele onduidelijkheden weg te nemen en om hun vragen te beantwoorden. Voor die gemeenten die ook met de kengetallen willen gaan werken is er ook na deze bijeenkomst de mogelijkheid om hulp te krijgen van collega gemeenten. Deelnemende gemeenten kunnen hun resultaten inleveren en tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in oktober 2010 zal er een presentatie worden verzorgd van de gebundelde kengetallen. Er wordt van de deelnemers verwacht dat zij in staat zijn de vereiste gegevens  op de bedoelde wijze van de NSVV aanbeveling \"Kengetallen in de Openbare Verlichting\" aan te leveren vóór 15 september 2010. Er zijn in 2010 ook weer meer deelnemers. Het aantal deelnemers is de afgelopen jaren bescheiden gestegen tot 20. Maar we rekenen dit jaar op minstens 50 gemeenten. Mede doordat alle IGOV leden hun deelname hebben betuigd. Dit jaar wordt  ook een start gemaakt met een meer regionale aanpak die aansluit bij de koplopers aanpak van de TaskForce Verlichting. Het streven is om in 2011 minstens 100 deelnemende gemeenten te hebben.  Meer informatie over de kengetallensystematiek en de NSVV publicatie Kengetallen is te vinden op de website van Straatbeeld www.straatbeeld.nl of bij de NSVV op te vragen.


Onderwerp 2: Verantwoord Verlichten


Dit onderdeel sluit aan op het thema Kengetallen maar gaat meer in op de directe toepasbaarheid van de kengetallen bij het vormen van Openbare Verlichting beleid en Uitvoeringsplannen. Vooral het aspect Energiebesparing en Onderhoudskosten reductie en Kwaliteit komen onder de aandacht. Hoe kunnen de kengetallen je helpen bij het invullen  geven aan beleid en uitvoeringsplannen die gericht zijn op efficiëntie en energiebesparing? Hoe maak je de juiste keuzes als het gaat om verlichtingsmiddelen, lichttechnische en servicekwaliteit, organisatie etc? En hoe maak je dit objectief, inzichtelijk en meetbaar? Geen theoretische verhalen maar een praktijk gerichte aanpak is de rode draad.

Programma 10 juni Roosendaal


14:00 - 14:15        Ontvangst
14:15 - 14:20        Opening  ( Arthur Klink / Marc Stroom)
14:20 - 15:00        Kengetallen  (Johan Jonker en Jan van Dongen en Ad van Ommeren)
15:00 - 15:15        Pauze
15.15 - 15:45        Verantwoord verlichten ( Rogier van Ratingen)
15:45 - 16:30        Afronding en gelegenheid om in klein groeps verband te discussiëren / informeren  met gemeenten en/of adviseurs welke al enige ervaring op hebben gedaan.

Locatie en aanmelden


Het Kenniscafé in Roosendaal wordt gehouden op de Regionale milieudienst West Brabant, Bovendonk 27, 4707 ZH  Roosendaal. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Maximaal 25 deelnemers voor de bijeenkomst in Roosendaal. Vol is vol. Aanmelden kan via info@nsvv.nl onder vermelding van uw naam, organisatie en voor welk Kenniscafé u zich wenst aan te melden.

Programma 29 juni Utrecht


13:00 - 13:30        Ontvangst met broodjes
13:30 – 13:45       Opening  ( Arthur Klink / ?)
13:45 - 15:00        Kengetallen  (Johan Jonker en Jan van Dongen en Ad van Ommeren)
15:00 - 15:15        Pauze
15.15 - 15:45        Verantwoord verlichten ( Rogier van Ratingen)
15:45 - 16:30        Afronding  en gelegenheid met drankje om in klein groepsverband  te discussiëren /
informeren met  gemeenten en/of adviseurs welke al enige ervaring op hebben gedaan.

Locatie en aanmelden


Het Kenniscafé in Utrecht wordt gehouden bij de Provincie Utrecht, Pythagoraslaan 101, 3584 BB, Utrecht.  Aan  deelname zijn geen kosten verbonden.  Maximaal 50 deelnemers voor de bijeenkomst in Utrecht . Vol is vol. Aanmelden kan via info@nsvv.nl onder vermelding van uw naam, organisatie en voor welk Kenniscafé u zich wenst aan te melden.

Informatie


Heeft u nog vragen over de IGOV Kenniscafés? Stuur dan een email naar info@igov.nl of info@nsvv.nl of bel met Geertje Hazenberg van de NSVV op telefoonnummer: 0318-695394.

Terug naar overzicht nieuws >>>