Innovatieve app moet mensen naar Leidsche Rijn Centrum trekken

donderdag 6 september 2018
timer 2 min
De Brusselpleingarage in het Utrechtse Leidsche Rijn Centrum (LCR) is in gebruik. In totaal biedt de parkeergarage ruimte aan 1.370 parkeerplaatsen. Parkeeradviesbureau Spark is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de parkeervoorziening. Onder meer een innovatieve app moet mensen naar Leidsche Rijn Centrum trekken.

Spark heeft onder andere de inkoop van het parkeermanagementsysteem begeleid. Dat is inclusief innovatieve toepassing van een speciale LCR-app. Een app waar voor winkelend publiek voordelen aan zitten vertelt Rob Ebbing van Spark. “Winkeliers in Leidsche Rijn Centrum kunnen met de app parkeergeld weggeven aan klanten. Zo kan een ondernemer aan klantenbinding doen en wordt de winkelbeleving positiever.” De winkelier betaalt rechtstreeks aan de garage-exploitant. In totaal kan er tot twee uur gratis parkeren ‘weggegeven’ worden.

Ontwerptoets NEN 2443

Spark begon met het opstellen van een ontwerptoets volgens de eisen uit NEN 2443, een normenboekje voor parkeren en stallen van personenauto’s op terreinen en garages. “We kijken over de schouder van de architect mee of aan alle normen wordt voldaan”, begint Ebbing te vertellen. “Dat combineren we met onze praktische kennis. Bijvoorbeeld dat bij het ontwerp rekening wordt gehouden dat automobilisten liever linksom draaien dan rechtsom.” Een goed ontwerp zorgt uiteindelijk voor een efficiënt gebruik van de ruimte met meer kwalitatieve parkeerplaatsen.

Bewegwijzering

Spark heeft daarnaast geadviseerd over het toepassen van wayfinding. Op basis van de indeling van de parkeergarage en de verschillende bestemmingen in Leidsche Rijn Centrum is een samenhangende en efficiënte bewegwijzering ontworpen. “Je moet rekening houden met twee stromen; de mensen die aankomen en vervolgens te voet verder gaan en de bezoekers die de garage verlaten. Voor beide stromen moet er een juiste route-indeling gemaakt worden.” Ook moet er rekening gehouden worden met waar borden geplaatst worden, vertelt Ebbing. Een sprinklerinstallatie aan een plafond kan bijvoorbeld het zicht op de borden beperken. 

Ook de e-rijders kunnen terecht in de Brusselpleingarage. In totaal zijn er veertig elektrische oplaadpunten.

Fotobron: Spark