Introductie nieuwe straatverlichting

vrijdag 2 oktober 2009
timer 3 min
Philips heeft aangekondigd een mijlpaal te hebben bereikt met de introductie van Fortimo. Met deze nieuwe reeks van LED-straatverlichting kan volgens de leverancier 50% van alle straatverlichting in Nederland vervangen worden met een energiebesparend LED alternatief  
Introductie nieuwe straatverlichting

Deze enorme sprong in toepasbaarheid van LED straatverlichting is mogelijk dankzij technologische ontwikkelingen op het gebied van LED waardoor ook bredere woonstraten verlicht kunnen worden. De eerste Fortimo LED straatverlichting is onlangs geïnstalleerd bij de koplopergemeenten op het gebied van LED-straatverlichting in Eindhoven en Ede.

LED straatverlichting breed inzetbaar


LED technologie biedt bij straatverlichting met name voordelen in het energieverbruik in 'verblijfsgebieden' zoals woonwijken. Tot voor kort kon slechts 10 procent van de straatverlichting in Nederland vervangen worden door kwalitatief goede LED verlichting. Door de verbeterde efficiëntie met de Fortimo technologie kunnen nu ook bredere woonstraten tot tien meter 20% energiezuiniger verlicht worden met LEDs. De oplossing is toekomstbestendig en kan bijvoorbeeld vervangen worden door nog zuinigere en efficiënte LED's van dat moment. Bovendien verdient de investering in Fortimo zich terug over de levensduur. Deze voordelen maakt grootschalige toepassing van LED 's in woonwijken mogelijk.

Koplopers Ede en Eindhoven


Eindhoven heeft als één van de koplopergemeenten een strategische keuze gemaakt om led-verlichting in woongebieden toe te passen. De stad geeft hiermee invulling aan haar beleid om energiebesparing en duurzaamheid te bevorderen. Eerder had Eindhoven met de toepassing van de UrbanLine en CitySpirit Cone een primeur met de toepassing van led straatverlichting in woonbuurten. “De ervaringen die we daar hebben opgedaan, hebben onze overtuiging versterkt dat LED een goede investering is als het gaat om straatverlichting”, zegt Mary Fiers, wethouder Wonen en Ruimte in Eindhoven: “Onze ambitie is om alle openbare verlichting in Eindhoven zo snel mogelijk te vervangen met LED.” Ook Ede is enthousiast over de nieuwe LED-verlichting. Wethouder Peter van 't Hoog van de gemeente Ede: “Wij zijn zeer tevreden met deze oplossing. Hij gebruikt minder energie en vergt minder onderhoud. Bovendien geven bewoners aan dat ze minder last hebben van lichthinder.”

Prettig Licht


Fortimo geeft comfortabel en diffuus licht. Deze eigenschappen maakt de Fortimo anders dan de LED oplossingen die met afzonderlijke LED's werken. Het is een lineaire lichtbron, vergelijkbaar met PL-L. Het verschil tussen de PL-L en de Fortimo is nauwelijks te zien.
Specificaties:
  • Grote mastafstand tot 30 meter voor straten tot 10 meter breed
  • Kleurtemperatuur 3000K en 4000K
  • Kleurweergave Ra = 75
  • Gemiddelde systeemvermogens over de levensduur 20 W en 30 W
  • Dimbaar

Geschat wordt dat de overgang naar LED-straatverlichting in Nederland zou kunnen zorgen voor een besparing van 133 miljoen euro aan energiekosten en 325.000 ton minder CO2 output over de levensduur van 20 jaar. Dat komt overeen met het planten van 16km2 bos. De huidige renovatiesnelheid voor buitenverlichting bedraagt slechts 3-4% per jaar.