Investering kennis bereikbare Randstad

dinsdag 28 september 2010
timer 3 min
Kennisinvestering duurzaam bereikbare Randstad De Randstad heeft een flink bereikbaarheidsprobleem. Wetenschappelijke kennis kan helpen om dit te verbeteren. Onderzoekers van drie kortlopende projecten gaan aan de slag met elektrisch vervoer, slim mobiliteitsmanagement en klimaatbestendig beheer en onderhoud van de infrastructuur. 
Investering kennis bereikbare Randstad

 

NWO-programma


Zij voeren hun onderzoeksprojecten uit in het kader van het NWO-programma Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad. Binnen het DBR werken sinds 2008 verschillende teams van onderzoekers aan de oplossing van het bereikbaarheidsprobleem. De onderwerpen variëren van onder meer de toename van het goederenvervoer en het vervoersgedrag van recreanten tot het inzetten van reisinformatie en het invoeren van vormen van beprijzing.

DBR


DBR is een initiatief van het ministerie van Verkeer & Waterstaat in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het beschikbare bedrag van in totaal 10,6 miljoen euro wordt gezamenlijk door de betrokken partijen opgebracht en in verschillende rondes voor wetenschappelijk onderzoek én kennisoverdracht naar de praktijk bestemd. Na de huidige ronde volgt nog een ronde in 2011.

Toegekende projecten


De drie toegekende projecten zijn:

Haalbaarheid en effect van de overgang naar elektrisch vervoer


Prof. dr. G.P. van Wee (Technische Universiteit Delft) i.s.m. VU en RUG
De onderzoekers willen weten in welke mate consumenten bereid zijn over te stappen op elektrisch vervoer en hoe die overstap het autobezit, het autogebruik en dus de bereikbaarheid van de Randstad zal beïnvloeden. Ook bestuderen de onderzoekers de positie van andere partijen, zoals overheden, automobielindustrie en energiebedrijven. Een van de vragen is hoe deze partijen tot samenwerking kunnen worden gestimuleerd, zodat zij meewerken aan de succesvolle introductie van elektrische voertuigen.

Mobiliteitsmanagement en klimaatverandering


Dr. J.N. van Ommeren (Vrije Universiteit) i.s.m. UU
Hoe werkgevers en werknemers omgaan met mobiliteitsvraagstukken is van cruciaal belang voor de bereikbaarheid van de Randstad. De onderzoekers bestuderen het effect van mobiliteitsmanagement door bedrijven, mede in relatie tot het privégedrag van medewerkers en overheidsbeleid op het terrein van het openbaar vervoer en de ruimtelijke ordening.

Klimaatbestendig beheer en onderhoud van infrastructuurnetwerken


Prof. dr. G. P.M.R. Dewulf (Universiteit Twente) i.s.m. Alterra WUR
Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur? De onderzoekers streven naar verbetering van de besluitvorming door organisaties in de Randstad die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van infrastructuur. De wetenschappers verbinden daarbij drie onderzoeksgebieden: klimaatverandering, infrastructuurprestaties en beleidsontwikkeling.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>