Jonge professionals zetten Klimaatakkoord kracht bij

dinsdag 1 mei 2018
timer 3 min
Met meer dan 100 aanwezige young professionals is het op 26 april druk op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Drukker dan verwacht, zegt de organisatie: “Dit is het bewijs dat onze generatie graag wil!”, zegt Jan Sjerps enthousiast. Hij is voorzitter van de Klimaat- en Energiekoepel (KEK), het platform dat deze dag officieel werd gelanceerd.

KEK is voortgekomen uit het Klimaatakkoord, dat tot doel heeft in 2030 een CO2-reductie van 49 procent te realiseren. Om daarvoor een breed draagvlak te creëren nodigde het kabinet maatschappelijke organisaties uit om mee te praten.

Sectoroverstijgend

Binnen het Klimaatakkoord, legt Sander Oosterloo van het ministerie van EZK uit, zijn vijf sectortafels aangewezen die een thema vertegenwoordigen. Dat zijn: elektriciteit, industrie, gebouwde omgeving, landbouw en mobiliteit.

 

“De klimaat- en energietransitie overstijgt verschillende thema’s”, zegt klimaatgezant Marcel Beukeboom. Om al die thema’s te vertegenwoordigen, is het volgens hem belangrijk om young professionals een stem te geven. “We moeten nu afspraken maken die over meerdere kabinetten heengaan.”

Het moet nu

Die boodschap wordt kracht bijgezet door Ron Wit. De directeur 'energietransitie' bij Eneco, en ‘meesterlobyist’ volgens Sjerps, was kartrekker van het eerste energieakkoord. “Jullie zijn de eerste generatie die meemaakt dat de zeespiegel één meter stijgt, dat bevolkingsstammen en diersoorten massaal migreren. We hebben initiatieven van onderaf nodig, we hebben jullie nodig.”


Volgens Wit hebben we beslissingen te lang op de lange termijn geschoven, terwijl we nu maatregelen moeten nemen. "En als je iets écht wilt, dan ga je door muren heen en kun je draagvlak creeëren."

Young professionals

Die boodschap is niet aan dovemansoren gericht. KEK-voorzitter Sjerps: “Wij gaan de plannenmakers van nu vertellen wat over 50 jaar belangrijk is.”

 

 

De bijeenkomst werd afgesloten met een fotomoment. Deze young professionals vertegenwoordigen KEK.


Sjerps had zo’n twee maanden geleden het plan om een koepelorganisatie op te richten die young professionals met elkaar verbindt. “Toen dacht ik: dat lukt vast niet op zo’n korte termijn. Met CEO’s is het vaak eindeloos overleggen en afwachten wat wel en wat niet kan.”  Maar niets bleek minder waar: nu al zijn 50 tot 60 jongeren aan ‘de nieuwe beweging’, zoals hij het noemt, aangehaakt. En hij hoop dat dat er snel meer worden. 

Sorry

Kees Vendrik, voorzitter van de sectortafel elektriciteit bij het Klimaatakkoord, sluit de dag af. Hij biedt zijn excuses aan, “omdat we 30 jaar te laat zijn met klimaatmaatregelen nemen”. Toch is hij optimistisch over wat hij tijdens de lancering heeft gezien. “Dit gaat ons lukken.”

 

Jan Sjerps, voorzitter KEK, spreekt een volle zaal toe. Foto's: Fons Janssen