Kamer stelt kilometerheffing uit

vrijdag 26 februari 2010
timer 2 min
Er is in de Tweede Kamer geen eensgezindheid over welke onderwerpen het demissionaire kabinet moet laten rusten in aanloop naar de verkiezingen op 9 juni. Wel kan uit verschillende uitspraken van kamerleden worden opgemaakt dat de kilometerheffing op de lange baan worden geschoven.
Kamer stelt kilometerheffing uit

Oppositie


In 2012 zou een proef met de kilometerprijs beginnen. Na de val van het kabinet bepaalt de Kamer zelf welke onderwerpen ze nog wil bespreken, voordat de kiezer zijn stem uitbrengt. Alle partijen kunnen de komende week daar voorstellen voor doen. Het is staatsrechtelijk gebruik dat ook voorstellen van een redelijke minderheid worden gesteund. In ieder geval de SP, VVD en PVV zijn tegen de kilometerheffing.

CDA


Regeringspartij CDA meldde donderdag nog steeds de voordelen te zien van de heffing op het aantal kilometers dat automobilisten rijden, maar de partij verschilt van mening met voorstanders als de PvdA en ChristenUnie over het spitstarief. Het CDA vindt het onbespreekbaar om de heffing in de spits bovenop de vaste kilometerprijs te laten komen. Het CDA vindt wel dat de verlaging van de aanschafbelasting en de verhoging van de motorrijtuigenbelasting evenredig moeten worden uitgesteld. Deze zouden de komende jaren doorgevoerd worden in de aanloop naar de kilometerheffing en na de invoering worden afgeschaft.