Keolis gaat in regio IJssel-Vecht met elektrische bussen rijden

woensdag 25 september 2019
timer 3 min
Vervoerder Keolis gaat het busvervoer in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland verzorgen met 300 elektrische bussen. De provincies hebben hebben de concessie IJssel-Vecht gegund aan de busmaatschappij.

Vanaf 13 december 2020 blijft Keolis voor de aankomende tien jaar de vervoerder in de concessies Veluwe en Midden-Overijssel. Vanaf 2021 gaat het bedrijf ook aan de slag in Lelystad en in 2023 in het concessiegebied IJsselmond. Het contract heeft een waarde van 900 miljoen euro en wordt uitgevoerd met meer dan 300 elektrische voertuigen. Daarmee is het de grootste Nederlandse elektrische vloot, aldus Keolis. In samenwerking met de opdrachtgevers wordt een deel van de laadinfrastructuur gerealiseerd voor de elektrische voertuigen. Daarnaast zorgt Keolis voor capaciteit op de eigen stallinglocaties.

Nieuwe merknaam

Onder de nieuwe merknaam RRReis krijgt het openbaar vervoer in de concessiegebieden een nieuw gezocht. “We zijn enorm blij dat we deze concessie hebben gewonnen”, zegt Frank Janssen, CEO Keolis Nederland: “Niet alleen omdat we onze huidige vervoergebieden Veluwe en Midden-Overijssel behouden, maar vooral omdat we onze reizigers daar mogen blijven bedienen én onze dienstverlening verder mogen uitbreiden. Het is zeer te waarderen dat drie provincies samen de gedurfde stap hebben gezet om reizen óver de voormalige concessiegrenzen heen mogelijk te maken. De concessie IJssel-Vecht is daarmee het eerste voorbeeld in Nederland waarbij echt invulling wordt gegeven aan hoe men in een groot gebied reizigers onbegrensd wil laten reizen.”

Bereikbaarheid verbeteren

De provincies komen met de volgende verklaring waarom voor Keolis is gekozen: “Met de gunning van de concessie IJssel-Vecht aan Keolis Nederland krijgen de reizigers een beter ov-aanbod door een toename van het aantal dienstregelingsuren die Keolis inzet om de bereikbaarheid van de economische kerngebieden, regionale centra en middelgrote steden te verbeteren. Voor reizigers komen er ook speciale productformules waaronder ComfortRRReis op vier HOV-assen. De vakantiedienstregeling wordt verkort. Hiervan profiteren met name de forenzen.” Naast Keolis waren ook Arriva, Connexxion en EBS in de race voor concessie IJssel-Vecht.


Reisinformatiepanelen op zonne-energie

Op diverse stations komt een moderne haltezuil met een touchscreen. Hier kunnen mensen informatie krijgen over de busdienst en ook over andere mobiliteitsdiensten en de omgeving. In Apeldoorn, Lelystad en Zwolle komen servicewinkels voor persoonlijk klantcontact. Op diverse bushaltes komen reisinformatiepanelen werkend op zonne-energie. “Met al deze maatregelen wordt dit een van de meest duurzame concessies van Nederland”, zo klinkt het vanuit de provincies.

 

Dit artikel verscheen ook op ov-magazine.