Kleinschalig gebruik, grote voordelen

donderdag 17 juni 2010
timer 2 min
Daar waar ruimte schaars en de grondprijs hoog is, biedt een mechanische parkeergarage een goede oplossing. Je ziet ze  bijna niet in Nederland en dat is niet zo vreemd; een mechanische parkeergarage is veelal ondergronds, en de 'toegangspoort' neemt weinig ruimte in beslag.    
Kleinschalig gebruik, grote voordelen

 

Hoewel in Istanbul en Boedapest al volop geparkeerd wordt in 'open' mechanische parkeergarages, beperkt het gebruik in Nederland zich tot besloten gebruikersgroepen. De garages worden met name gebruikt door bewoners van appartementen complexen, vergunninghouders in een bepaalde woonwijk of door werknemers van een bedrijf dat een eigen garage heeft.

Volautomatisch systeem

In Breda is begin februari 2008 de volautomatische garage opgeleverd in het appartementencomplex Dok 64. “Om de bewoners een goede parkeerfaciliteit te bieden, waarbij 'het blik' uit de straat wordt gehouden en er op zo weinig mogelijk ruimte zoveel mogelijk auto's geparkeerd kunnen worden, is er gekozen voor onze mechanische parkeergarage” aldus Eddy Kleingeld van BPS mechanical parking.
In dit geval is gekozen voor een volautomatisch systeem. Dat betekent dat de bewoner de auto de entree (in-/uitrijdbox) inrijdt, zich afmeldt en daarna klaar is. Het systeem parkeert vervolgens volautomatisch de auto in de garage. Om de auto weer te kunnen gebruiken moet de bewoner zich aanmelden bij de entree met behulp van zijn garagepas. De auto wordt opgehaald, is al gedraaid en de bewoner kan zó wegrijden.

Halfautomatisch systeem


In de binnenstad van Weesp, net zoals in vele andere plaatsen, is gekozen voor een kleinschalig half automatisch systeem met 4 parkeerplaatsen. In dit geval moet de gebruiker van de garage zelf op een knop drukken om er voor te zorgen dat het systeem de auto optilt. “Een goedkope en zeer praktische oplossing” geeft de heer Van der Heide van Grontmij Parkconsult aan. Een oud pand is door een aannemer opgeknapt. Er is een hefplateau ingepast, waardoor binnen het pand vier in plaats van twee auto's geparkeerd kunnen worden. De economische waarde van een parkeerplaats in Weesp is momenteel al snel € 30.000,-. Als je weet dat je voor het half automatische parkeersysteem € 7.000 tot € 15.000 per auto kwijt bent, dan is de rekensom snel gemaakt”.

Voordelen volautomatische parkeergarage

  • Op  beperkte ruimte veel auto's wegzetten (kan 40%-50% ruimte besparen)
  •  Parkeergemak
  • Veilig 
  • Geen schade aan voertuig
  • Toetreding met daglicht

 

Terug naar overzicht projecten >>>