Koning opent uniek mobiliteitsecosysteem

vrijdag 22 maart 2019
timer 2 min
Koning Willem-Alexander heeft een nieuw, duurzaam energie- en mobiliteitsecosysteem geopend in Utrecht. Het systeem is bijzonder; het maakt gebruik van elektrische Renault ZOE deelauto's en laadpalen waarmee de auto zowel kan laden als ontladen.

De Renault ZOE fungeert door het systeem als een batterij op wielen, die zonne-energie kan opslaan en op een later moment kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. “Met de bidirectionele technologie is het mogelijk om de kosten van het opladen voor klanten te optimaliseren en dit op grote schaal uit te breiden”, zo zegt Renault.

Oplaadpunten

De ZOE wordt ingezet als deelauto door We Drive Solar. Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die ervoor kiest om het nieuwe energie- en mobiliteitssysteem op grote schaal te implementeren. In totaal worden minstens 145 bidirectionele oplaadpunten gerealiseerd in de Domstad. Daarnaast zijn met projectontwikkelaars afspraken gemaakt over het gebruik van de deelauto’s van We Drive Solar als slimme en duurzame mobiliteit voor inwoners van de stad en regio Utrecht.

Wereldprimeur

De wereldprimeur in Utrecht omvat de eerste implementatie van het nieuwe ISO15118-protocol voor AC bidirectioneel laden. Dit protocol maakt bidirectionele levering van energie mogelijk, waardoor elektrische auto’s in de toekomst overal actief deel uit kunnen maken van slimme energienetwerken.

Robin Berg, directeur We Drive Solar: “Onze vloot deelauto’s groeit sterk. Deze technologie biedt ons de mogelijkheid om daarmee een bijdrage te leveren aan de snelle groei van zon- en windenergie. Onze auto’s leveren met bidirectioneel laden ook waarde als ze stil staan, waardoor wij de kosten voor onze klanten in de toekomst kunnen verlagen.”

Jerôme Pannaud, Renault General Manager Benelux: “Voor ons zijn elektrische auto’s veel meer dan alleen maar auto’s. Ze hebben een batterij die een belangrijke rol vervult in het energiedomein. We zijn erg blij om vandaag in Utrecht onze auto te presenteren die is uitgerust met een AC bidirectionele oplossing, die bijdraagt aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet en de gemakkelijkere integratie van hernieuwbare energiebronnen.”

Intentieverklaring

De ingebruikname door de koning volgt na de intentieverklaring die ondertekend is door Renault en zijn economische partners, gemeente Utrecht, ElaadNL en We Drive Solar. Deze verklaring bevat afspraken over onder meer de ontwikkeling van de ‘batterij op wielen’ en gedeeltelijke mobiliteit op zonne-energie.