LED's bij VOP in Den Helder

zaterdag 10 oktober 2009
timer 2 min
Met LED's in woonwijken wordt inmiddels volop geëxperimenteerd. In Den Helder heeft men de voordelen van LED's ook ontdekt bij voetgangersoversteekplaatsen. VIB vroeg projectleider Ries Docter naar zijn eerste ervaringen.
LED's bij VOP in Den Helder

De gemeente Den Helder is een van de koploper gemeenten die naar aanleiding van de Taskforce Verlichting zijn ingesteld. Deze rol blijkt ook in Den Helder te leiden het tot een verhoogd bewustzijn qua energiegebruik.

Stela


Met dat in het achterhoofd ging Ries Docter, verantwoordelijk voor de openbare verlichting in de gemeente, op zoek naar energiezuinige oplossingen toen de vervanging van armaturen bij voetgangersoversteekplaatsen aan de orde kwam. “Er zijn uiteraard een aantal armaturen op de markt die speciaal geschikt zijn voor voetgangersoversteekplaatsen. Maar in mijn ogen gebruiken die nog altijd te veel energie. Mijn oog viel uiteindelijk op de Stela van Indal waarmee elders binnen de gemeenten op dat moment proeven liepen. Naast het energievoordeel dat dit LED-armatuur bood, vond ik vooral het ingetogen ontwerp uitstekend geschikt voor toepassing bij voetgangersoversteekplaatsen.”

Positieve reacties

Voor de proef heeft Docter bewust gekozen voor de minst goed zichtbare paden. En tot zijn grote vreugde bleek het concept te werken. Docter: “De oversteekplaatsen werden als mooi en duidelijk herkenbaar ervaren door de burgers. Ook het witte licht, met een kleurtemparatuur van 5700 Kelvin dat in woonwijken nogal eens als kil wordt ervaren, bleek de voetgangersoversteekplaatsen juist een heldere en herkenbare uitstraling te geven.”

Aanrader


Op dit moment zijn er 102 Stela's geplaatst bij diverse voetgangersoversteekplaatsen in Den Helder. Daar komen er volgend jaar nog eens 100 bij. Heeft Docter het gevoel dat meer gemeenten dit concept gaan overnemen? “Dat weet ik eigenlijk niet. De oversteekplaatsen zijn pas vrij recent aangepast, dus veel bekendheid is er nog niet aan gegeven. En bovendien maakt elke gemeente natuurlijk zijn eigen keuzes. Zo heeft niet elke gemeenten, zoals wij, in het beleid staan dat elke voetgangersoversteekplaats verlicht dient te zijn. Maar op basis van de resultaten in Den Helder kan ik het mijn collega's absoluut aanraden. En ik nodig ze graag uit om eens contact op te nemen of op locatie te komen kijken!”