Maak het verschil in Ede!

maandag 7 juni 2021

Ede is een groeiende gemeente. De Edese bevolking groeit, en steeds meer mensen uit de Randstad en de rest van het land weten de prachtige omgeving te vinden om te wonen of te werken. Ede wil deze groei benutten. “We willen de groei omarmen”, stelt Maartje Schlebusch, concerndirecteur bij de gemeente Ede. “De vraag om meer woningen en de groei biedt ook mogelijkheden om de kwaliteit in Ede op een hoog peil te brengen en te houden.”

Maartje is geboren en getogen in Utrecht. “Daarna ben ik afgestudeerd in Amsterdam, politicologie en bestuurskunde. Vervolgens ben ik bij de provincie Utrecht aan de gang gegaan. Ik heb daar heel veel leuke en leerzame dingen mogen doen, ook in de samenwerking met het IPO. Daarna heb ik twee jaar in Brussel gewerkt, ook voor de provincies. Via het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Utrecht ben ik nu in Ede terechtgekomen. Een prachtige omgeving om te wonen én te werken.”

“Ik ben nu bijna twee jaar concerndirecteur in Ede. Het is een vrij platte organisatie, ook al werken er wel bijna duizend mensen. Er is veel te doen in het ruimtelijk domein, van uitvoering van concrete projecten en beheer van de openbare ruimte tot grote opgaven voor de toekomst zoals de verstedelijkingsstrategie”, vertelt Maartje.

Groei

Ede groeit. Hoe gaat de gemeente daar mee om? “Ede heeft altijd al gegroeid, niet zo heel erg lang geleden was het een boerendorp op de Veluwe, dat in de afgelopen veertig jaar enorm gegroeid is door toenemende bedrijvigheid. Vergeet daarbij ook niet het belang van bereikbaarheid, de aanleg van snelwegen en spoor in hoog tempo hebben Ede aantrekkelijk gemaakt als vestigingsplaats voor bedrijven. Veel mensen in de Randstad kijken naar het oosten, en dan valt Ede op door uitstekende bereikbaarheid.”
“We willen de groei omarmen. Dus geen hek om Ede. Doordat veel mensen deze kant opkomen, ontstaat druk op de woningbouw, maar dat kunnen we ook in ons voordeel laten werken, zodat we ook in andere opgaven kunnen investeren. Dus niet alleen meer stad, maar ook meer landschap. We willen investeren in kwaliteit van leven, versterking van de natuur, recreatie, sport en cultuur. En belangrijk is onze Foodvalley: een duurzaam perspectief bieden voor de landbouw in onze regio, door deze te combineren met de energie- en klimaatopgave en het versterken van de biodiversiteit. Door groei ontstaan mogelijkheden.”

Ede als werkgever

“Ede is een grote gemeente, met 120.000 inwoners. Je hebt er ook alles: prachtige wilde dieren van de Veluwe tot aan het Binnenveld, en de charme en faciliteiten van stad Ede, waar onder andere het World Food Center en een nieuw stationsgebied ontwikkeld wordt. We willen deze unieke omgeving behouden, met kleine dorpjes en buurtschappen die allemaal hun eigen karakter hebben. Juist de diversiteit maakt Ede aantrekkelijk, ook als werkplek.“

“De organisatie is prettig. Groot genoeg om wat gedaan te krijgen, maar klein genoeg om snel te kunnen handelen en elkaar nog te kennen. Ik ben één van de vier directeuren, samen hebben we denk ik redelijk overzicht van wat er gebeurt in de organisatie.”

“Binnen Ede zijn voldoende groeimogelijkheden en kansen om projecten aan te pakken. Ede is groot, maar ook best klein. Vooral in brede adviesrollen is er veel mogelijk. Dat zoeken we ook in het kader van de Omgevingswet: mensen die de publieke zaak willen dienen, nieuwsgierig zijn, naar de wereld en naar collega’s. Zoek je een werkplek met korte lijntjes, dan zit je in Ede goed. We zoeken ook goede projectleiders en programmamanagers, die op de breedte van de opgave kunnen en willen werken. Ga die wijk maar aanpakken, ga die ontwikkeling maar realiseren!”

Meer weten over werken bij Ede?