MaaS-pilot Utrecht en deelhub Vaartsche Rijn goed ontvangen

dinsdag 18 oktober 2022

Staatssecretaris Vivianne Heijnen is enthousiast over de MaaS-pilot in Utrecht & de deelhub in Vaartsche Rijn. Na een bezoek aan de gemeente Utrecht en Goedopweg heeft Heijnen inzicht gekregen in de ervaringen van de pilot: "Laat er maar veel hubs komen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar."

De MaaS-pilot (mobility as a service) zorgt voor toegang tot alle vormen van deelvervoer in één app. In Leidsche Rijn, een vinexwijk van Utrecht, is de pilot in 2018 al gestart en zorgt voor mooie resultaten: een paar duizend inwoners maken hierdoor gebruik van deelvervoer. 

Vivianne Heijnen en wethouder Lot van Hooijdonk hebben samen de eerste officiële landelijke deelmobiliteitshub geopend op station Vaartsche Rijn. Vanaf nu kan iedereen daar een elektrische deelfiets of deelauto gebruiken. Heijnen is enthousiast over de nieuwe deelhub: "Door deze deelhub kunnen mensen makelijk gebruik maken van verschillende vervoersmiddelen. Zo maken we steden beter toegankelijk en bereikbaar. Ik hoop dat er veel meer van dit soort hubs komen in Nederland, want zowel de reiziger als het milieu gaan er hiermee op vooruit."

De MaaS-pilot loopt eind 2022 af. Wat gebeurt er hierna?

Er is aandacht gevraagd voor regionale samenwerkingen tussen de gemeentes en afspraken over het gebruik van deelvervoer. De wethouder en staatssecretaris zien mogelijkheden om met deelvervoer Utrecht te verduurzamen. Van Hooijdonk: "We staan als Utrecht voor een grote mobiliteitsopgave de komende jaren. De ervaringen van de MaaS-pilot en de ontwikkeling van deelhubs leren ons veel over de mogelijkheden voor het slimmer en duurzamer organiseren van mobiliteit in onze stad. Dat is randvoorwaardeklijk voor het realiseren van de forse woningbouwopgave in de stad."

Deelhub Vaartsche Rijn

Op het station Vaartsche Rijn staan deelauto's, elektrische bakfietsen en normale elektrische fietsen. De deelhub is overeenstemmend vormgegeven, een herkenbaar logo, uniforme bewegwijzering, vakmarkering en bebording. Elke reiziger in Nederland weet wat ze kunnen verwachten op deze hubs.