Meer inkomsten uit parkeren voor gemeenten

vrijdag 27 januari 2023

Gemeenten verwachten in 2023 iets meer dan 7 procent meer opbrengsten uit parkeerheffingen te ontvangen, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook uit andere heffingen verwachten gemeenten meer inkomsten vergeleken met een jaar eerder. 

In 2022 ontvingen gemeenten nog ruim €1,1 miljard uit parkeerheffingen. Het CBS meldt dat dit in 2023 naar verwachting bijna €1,2 miljard zal zijn, een stijging van 7,2 procent. De oorzaak van de stijging ligt vooral aan stijgingen in enkele gemeenten, net als invoering van betaald parkeren in gebieden waar dat nu nog niet het geval is. 

Zo voert Rotterdam vanaf dit jaar betaald parkeren (binnen de ring) in tot elf uur 's avonds, volgens het CBS al verantwoordelijk voor een derde van de stijging in 2023. Enkele gemeenten vallen op, zoals gemeente Haarlemmermeer, waar de tarieven voor kort parkeren bij Schiphol stijgen, net als in het centrum van Hoofddorp. Ook Amersfoort voert een forse prijsverhoging door, waar betaald parkeren op straat maar liefst vijftig procent duurder wordt.

Lees meer: Juridische blog: Betrek gedragswetenschap bij het tarievenhuis
 

 

--

Kom op 16 maart ook naar het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit in Amsterdam.