Meer thuiswerkers in Nederland

donderdag 6 mei 2010
timer 2 min
Het percentage Nederlandse werknemers dat het in de cao-afspraken over thuiswerken heeft, is meer dan verdubbeld: van zes procent in 2007 tot 15 procent in 2009. Dat blijkt uit het rapport 'Faciliteiten arbeid en zorg 2009' van het Nederlandse ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Meer thuiswerkers in Nederland


Verdubbeling thuiswerkers


Steeds meer Nederlandse werknemers hebben de mogelijkheid om thuis te werken. Het percentage Nederlandse werknemers dat het in de cao-afspraken over thuiswerken heeft, is meer dan verdubbeld: van zes procent in 2007 tot 15 procent in 2009. Ook steeds meer werkgevers zien het belang van een goede combinatie van arbeid en zorg.

Thuiswerken en flexibele werktijden


Dat blijkt uit het rapport 'Faciliteiten arbeid en zorg 2009' van het Nederlandse ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het rapport laat zien in welke mate in cao's afspraken zijn gemaakt over verlofvormen, arbeidstijden en arbeidsduur om de combinatie arbeid en zorg voor werknemers te verbeteren. Naast thuiswerken hebben werknemers ook steeds vaker flexibele werktijden. Ongeveer 16 procent van de werknemers heeft een cao waarin aandacht wordt besteed aan flexibele tijden.

Flexibel werken noodzakelijk voor opvang vergrijzing


Het Nederlandse kabinet laat weten dat door de vergrijzing van de samenleving het in de toekomst noodzakelijk zal zijn dat vrouwen meer en langer gaan werken. Dat kan volgens het kabinet alleen met goede ondersteuning bij het combineren van arbeid en zorg. Flexibele werktijden en telewerken zijn daarbij voor werknemers van groot belang. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om afspraken te maken over flexibel werken.

Download hier het hele rapport van het ministerie Sociale Zaken.

Terug naar overzicht nieuws >>>