Metropoolregio Rotterdam Den Haag wint CROW Duurzame Mobiliteitsprijs

maandag 8 november 2021

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft de CROW Duurzame Mobiliteitsprijs gewonnen. CROW-directeur Pieter Litjens maakte de winnaar bekend tijdens het Nationaal verkeerskundecongres op 4 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Wethouder Huijsmans (Delft) nam de prijs in ontvangst.

De prijs is een tweejaarlijkse prijs. Dit jaar was de vijfde keer dat CROW de prijs uitreikte, waarvan dit jaar voor het eerst aan een regio. De vorige winnaar was de gemeente Almere, die in 2019 de wisseltrofee won. CROW maakt elk jaar een ranglijst van overheden, gebaseerd op hun bijdrage aan duurzame mobiliteit. De overheden worden onder andere beoordeeld op aanwezigheid van laadpunten, deelauto's, klimaat en luchtkwaliteit. 

Dit is de top 10 van dit jaar: 

  1. MRDH
  2. Noord-Holland & Flevoland  
  3. Drechtsteden  
  4. Groningen  
  5. Utrecht  
  6. Noord-Veluwe  
  7. FoodValley  
  8. Arnhem Nijmegen  
  9. Cleantech Regio  
  10. Drenthe   

 

Minste verplaatsingen als autobestuurder

De MRDH won omdat de regio veel aan duurzame mobiliteit doet. Inwoners van de MRDH maken - van de 28 regio's - de minste verplaatsingen als autobestuurder. Daarnaast heeft de MRDH het hoogste aantal deelauto's per inwoner en scoort de regio de tweede plek wat betreft aanwezigheid van laadpalen. Verkeersveiligheid en milieu vielen ook in positieve zin op. 

Duurzaamheidsscore

CROW-KpVV ontwikkelde voor gemeenten, regio’s en provincies de tool Duurzaamheidsscore. Met deze tool kan een overheid zich eenvoudig en objectief benchmarken en monitoren op 12 achterliggende indicatoren. De tool helpt bij het ontwikkelen van een visie en het vinden van nieuwe duurzame beleidsmaatregelen. 

Kennis voor overheden

In de Staat van de mobiliteitstransitie vinden overheden kennis rond duurzame mobiliteit. Met onder andere cijfers uit de duurzaamheidsscore krijgen ze een beeld van hoe duurzaam de mobiliteit in Nederland is. Ook vinden ze er handvatten om morgen aan de slag te gaan met het ontwikkelen van duurzaam mobiliteitsbeleid, Regionale Mobiliteitsprogramma's en het Klimaatakkoord.