"Middelgrote steden hebben steeds meer moeite zich te onderscheiden"

woensdag 15 mei 2019
timer 2 min
Er wordt druk gewerkt aan de laatste loodjes Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2019. In 2015 en 2017 werden winkelgebieden ook al onder de loep genomen. Tim van Huffelen van Goudappel Coffeng vertelt over de benchmark waarvan parkeren een onderdeel is.

Het idee voor de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden ontstond in 2015. “Het ging slecht met veel winkelgebieden. De discussie ging vaak alleen over de leegstand en te hoge parkeertarieven, terwijl er juist een veel bredere blik nodig is”, vertelt Van Huffelen. Aan de hand van in totaal 20 indicatoren worden centra in beeld gebracht, geordend in de categorieën Bereikbaarheid, Demografie, Ruimtelijke Kwaliteit en Voorzieningenaanbod. De onderzochte steden zijn afgebakend in binnensteden, grote centrumgebieden en middelgrote centrumgebieden. “De vier grote steden doen het gewoon goed. Maar de middelgrote steden hebben steeds meer moeite om zich te onderscheiden”, vertelt Van Huffelen over de eerste bevindingen van de benchmark van 2019. De komende weken worden alle resultaten verder uitgewerkt.

Parkeertarieven

De parkeertarieven van een gemeente kunnen een unique selling point zijn, aldus Van Huffelen. “In Steenwijk is betaald parkeren bijvoorbeeld afgeschaft en in Zoetermeer is de eerste drie uur gratis. Zo kun je als gemeente concurreren met andere gebieden.” Het moeilijkste aspect voor gemeenten is de juiste balans vinden. “Voor sommige ondernemers is het gunstig dat bezoekers lang gratis kunnen parkeren, maar parkeerruimte gaat wel ten koste van bijvoorbeeld terrasruimte en iemand moet voor het parkeren betalen.”

In de benchmark wordt niet alleen parkeervoorzieningen onderzocht, maar ook of centrumgebieden goed te bereiken zijn met de fiets en het openbaar vervoer. Alle scores op de verschillende indicatoren zorgen voor een vitaliteitsprofiel. Gemeenten krijgen zo inzicht in de onderdelen waarop goed of minder goed wordt gescoord en op welke aspecten ingespeeld moeten worden om het centrum vitaler te maken. Dit kan bijvoorbeeld ook om de vindbaarheid of ruimtelijke kwaliteit gaan.

PROVADA

Van Huffelen presenteert samen met zijn collega Guido Scheerder de uitkomsten van de Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2019 tijdens vastgoedbeurs PROVADA. Tijdens verschillende sessies, georganiseerd door PARKEER24 in samenwerking met het NRW, wordt er aandacht besteed aan het thema parkeren en gebiedsontwikkeling.

Meld je hier aan.

Lees meer informatie over de grootste vastgoedbeurs van Nederland.