Milieudefensie dagvaart staat om schonere lucht

dinsdag 2 augustus 2016
timer 2 min
Milieudefensie klaagt de Nederlandse staat aan voor het schenden van mensenrechten. De staat doet te weinig aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, waardoor de gezondheid van burgers ernstige schade oploopt. Daarmee wordt het grondrecht op gezondheid geschonden, zo staat in de dagvaarding die op 1 augustus is verstuurd.

De aanklacht van Milieudefensie is medeondertekend door 57 particulieren die zich lokaal inzetten voor gezonde lucht en door de Stichting Adem in Rotterdam. Ook steunen ruim 1500 mensen de rechtszaak via crowdfunding. Hiermee is binnen een maand meer dan 30.000 euro opgehaald.


Normen

Uit een meetcampagne van Milieudefensie blijkt dat Nederland in 2015 op 11 van 58 plekken in het land de Europese normen voor stikstofdioxide overschreed. In de dagvaarding eist Milieudefensie dat Nederland stopt met het overschrijden van de normen. Bovendien vindt Milieudefensie dat de huidige normen niet voldoende zorgen voor gezonde lucht.

Gezondheidsraad

Ook de Gezondheidsraad beaamt dat de huidige normen slecht zijn voor de gezondheid. De raad adviseert de staatssecretaris van Milieu dan ook de veel strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie in wetgeving op te nemen. Die normen zijn twee keer zo streng als de nu geldende Europese normen.

 

Klik hier voor: de samenvatting van de dagvaarding, de Europese normen, de WHO-normen en het Advies Gezondheidsraad.