Miljoenste fietspassage over PlasticRoad

woensdag 27 mei 2020

In Zwolle werd de miljoenste fietspassage over de eerste PlasticRoad ter wereld gemeten. De weg, gemaakt van gerecycled plastic, is in 2018 aangelegd in de Overijsselse hoofdstad. Na anderhalf jaar is de PlasticRoad nu klaar voor marktintroductie. Vanaf het eerste kwartaal van 2021 wordt de PlasticRoad industrieel geproduceerd. Behalve in Zwolle ligt ook in Giethoorn een PlasticRoad, ook daar zijn de ervaringen positief.  

Marcel Jager en Anne Koudstaal van het PlasticRoad-team: “Samen met onze opdrachtgevers hebben we aangetoond dat ons baanbrekende circulaire concept - een prefab weg op basis van gerecycled plastic met regenwaterberging  - haalbaar is. Wat in 2018 startte met twee pilots is nu al klaar voor industriële productie, daar zijn we ontzettend trots op.”

De twee pilots - één in Zwolle en één in Giethoorn - bevatten ongeveer duizend kilo aan gerecycled plastic. De pilots zijn voorzien van sensoren waarmee het gebruik van het fietspad en hoe het fietspad reageert op de omstandigheden gemeten worden.  De belangrijkste bevinding uit de fietspadpilots is dat de PlasticRoad ook bestand is tegen zwaar verkeer, zoals vuilniswagens en onderhoudsvoertuigen. Door het product verder te verbeteren is de definitieve versie straks robuuster en 2,5 keer zo sterk als de versie die in Zwolle en Giethoorn ligt. Dat moet de PlasticRoad ook toepasbaar maken voor parkeerplaatsen en wegen voor autoverkeer. De holle ruimte van de PlasticRoad is bedoeld om water snel op te vangen en vervolgens geleidelijk te laten infiltreren in de ondergrond. Op beide pilotlocaties was eerder sprake van waterproblematiek, die is nu grotendeels verholpen.

De provincie Overijssel en gemeente Zwolle waren de eerste afnemers van de PlasticRoad. "Duurzame infrastructuur voor onze inwoners en slim ruimtegebruik, daar draait het voor ons om. Om stappen te zetten, is het noodzakelijk om je nek uit te steken en te durven innoveren. Mooi om hier als gemeente en provincie in samen te werken met innovatieve partijen uit de regio”, aldus gedeputeerde Bert Boerman (provincie Overijssel) en wethouder William Dogger (gemeente Zwolle).