Minder verkeer Maastunnelcorridor voor betere luchtkwaliteit

dinsdag 2 juni 2020

Rotterdam sluit een aantal rijstroken van- en naar de Maastunnel om de luchtkwaliteit te verbeteren. De Maastunnelcorridor is een drukke dwars route door de stad. Het verkeer op deze route veroorzaakt veel uitstoot. 

De rijstroken worden tijdelijk gesloten maar blijven wel beschikbaar voor hulpdiensten. Ook blijven in de tunnel zelf wel alle rijstroken geopend. Wethouder Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie): “Om de problemen van de luchtvervuiling op deze route op te lossen is het verminderen van verkeer onvermijdelijk. Omwonenden vragen al lange tijd om schone lucht in te kunnen ademen, dat gaan we nu regelen!”

Ring om Rotterdam

Wethouder Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal). “We willen minder verkeer dat de Maastunnel gebruikt om de stad te doorkruizen. We houden dat verkeer liever op de ring om Rotterdam, zodat Rotterdammers hun noodzakelijke ritten kunnen blijven maken. Door het experiment ontdekken sommige Rotterdammers misschien ook dat de fiets of het openbaar vervoer makkelijker en sneller is dan met de auto door de tunnel. Ik wil dat mensen hun automatische keuze voor de auto heroverwegen.”

Hoogwaardig openbaar vervoer

Met de afsluiting wordt onderzocht of de rijstroken in de toekomst in te zetten zijn voor hoogwaardig openbaar vervoer. De afsluiting is onderdeel van de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak.  Eerder startten hiervoor al een experiment op het Kruisplein en Eendrachtsplein, een experiment rondom de Erasmusbrug en bij de start van het nieuwe schooljaar volgt nog een experiment rondom een school.

 

 

mobiliteitsplatform artikel