Multifunctioneel VRI-portaal wint Trofee

maandag 4 december 2017
timer 2 min
Het VRI-portaal van kruispunt Poort Neerbosch in Nijmegen heeft de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken (BTTV) 2017 in de categorie Infra en Mobiliteit gewonnen. Dit door ipv Delft ontworpen portaal herbergt zowel de verkeersregelinstallatie, de verlichting en de bewegwijzering en is een one-of-a-kind-ontwerp.

Het poortelement bestaat uit vier slanke achterover hellende pylonen, geplaatst in de oksels van het kruispunt, waaraan met tuidraden een vierkant stalen frame van kokerprofielen (400 x 400 mm) is opgehangen. Op dit frame zijn de verkeerslichten en de bewegwijzering gemonteerd. De functionele verlichting bevindt zich aan spankabels boven het lege, overzichtelijke kruispunt.  


De jury 
prees met name dat bij de engineering optimaal rekening is gehouden met de verzinkbaarheid van het portaal. Zo is het geheel omwille van het thermisch verzinken opgebouwd uit een veelvoud aan kleinere delen.  De herinrichting van het kruispunt omvatte verder aanpassing van kruispunt en fietstunnels, ontwerp en aanleg van een nieuwe, derde fietstunnel, realisatie van een P&R-locatie en de algehele landschappelijke herinrichting van de locatie. BAM, Landschappartners en ipv Delft maakten gezamenlijk het totaalontwerp voor Poort Neerbosch, dat in 2015 is gerealiseerd.  

Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld 05/2017. 

VRI-portaal van kruispunt Poort Neerbosch in Nijmegen