Navigatie tegen files

vrijdag 15 april 2011
timer 1 min
Navigatie gaat doorstroming verbeteren Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu begint in samenwerking met de regio Amsterdam een proef waarbij navigatiesystemen van auto's worden gekoppeld met apparatuur langs de weg. Daarmee kan onder meer de verkeersdrukte worden gemeten en kunnen toeritdoseerlichten daarop worden afgestemd. Dit maakte minister Schultz van haegen tijdens de opening van de AutoRai bekend.
Navigatie tegen files

 

Winst


De details van de proef moeten nog worden uitgewerkt. Voor het systeem is slimme navigatie nodig die data kan uitwisselen met de apparatuur langs de weg. Het Ministerie denkt dat met deze techniek veel winst valt te behalen bij het terugdringen van files.

Slimme navigatiesystemen


Diverse automerken zijn bezig met de ontwikkeling van hun eigen slimme navigatiesysteem. Een woordvoerder van het Ministerie: “Voor deze proef is een open-source-systeem belangrijk. Het is de bedoeling dat de navigatiesystemen van verschillende automerken met elkaar kunnen communiceren.”

Anticiperen


Met het te ontwikkelen systeem kunnen volgens het Ministerie weggebruikers en wegbeheerders goed anticiperen en reageren op plotselinge knelpunten. “De weggebruiker kan zijn reisplannen aanpassen en de wegbeheerder kan bijvoorbeeld een spitsstrook openstellen.”

Bron: Autonieuws

Terug naar overzicht nieuws >>>