NEA onderzoekt ontwikkeling OV

woensdag 25 augustus 2010
timer 2 min
Voor het Kennisplatform Verkeer en Vervoer heeft NEA onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het OV in de periode 2000 - 2008. Hieruit blijkt onder meer dat het aanbod is gestegen, maar dat het gebruik ervan nog een beetje achterblijft. 
NEA onderzoekt ontwikkeling OV

 

Aanbod en gebruik


Het onderzoek gaat in op zowel het aanbod als op het gebruik van het OV. Al het openbaar vervoer in Nederland wordt onderzocht, uitgezonderd OV over water (zonder Nationaal Vervoer Bewijs) en het vervoer per trein op het zogeheten Hoofdrailnet.

Onderzoek


Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het aanbod aan regionaal openbaar vervoer in 2007 met 7 procent is gestegen, en in 2008 nog eens met 3 procent. De ontwikkeling van het aantal reizigerskilometers blijft daarbij achter met respectievelijk 1 en -1 procent. Zonder de stakingen zou ook in 2008 een groei van 1 procent mogelijk zijn geweest. De grootste stijging van het OV-aanbod in 2008 vond plaats in de Stadsregio Amsterdam, in Zeeland, Flevoland en Haaglanden. In Limburg, Haaglanden en Friesland groeide het OV-gebruik in 2008 het meest.

Indicatoren


Voor de jaren 2000 en 2003 t/m 2008 is een overzicht gemaakt op basis van een aantal indicatoren uit het openbaar vervoer. Voor het aanbod is voornamelijk het aantal ritkilometers van belang, voor het gebruik is het aantal reizigerskilometers een belangrijke indicator. Door het gebruik te relateren aan het aanbod, wordt ook de bezettingsgraad bepaald. De data wordt gepresenteerd op nationaal, regionaal, provinciaal en concessieniveau.

Het volledige onderzoek is hier te downloaden.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>