Nederland steeds afhankelijker van auto

donderdag 7 april 2011
timer 2 min
Nederland steeds afhankelijker van de auto Nederland wordt steeds afhankelijker van de auto. Liefst veertig procent van alle verplaatsingen met de auto zijn niet op een andere manier te bewerkstelligen, en dit percentage neemt snel toe. Dit schrijft Hans Jeekel in zijn proefschrift 'De autoafhankelijke samenleving'.
Nederland steeds afhankelijker van auto


Gemak


Steeds meer dagelijkse dingen zijn veel gemakkelijker met de auto dan vroeger. Het aantal bedrijven en woningen langs de snelweg is groter. Daardoor is het veel makkelijker om de auto te nemen dan het openbaar vervoer. „Iemand die in de wijk Leidsche Rijn woont in Utrecht en op het bedrijventerrein van Veenendaal werkt, kan elke dag met de bus naar Utrecht Centraal, vervolgens met de trein naar Veenendaal en met de bus naar het bedrijventerrein. Maar gewoon met de auto van deur tot deur is veel makkelijker”, aldus Jeekel, die momenteel bij Rijkswaterstaat werkt.

Nat pak


Mensen houden ook veel meer rekening met de weersomstandigheden dan vroeger. Een nat pak is er vaak niet meer bij, want de auto is binnen handbereik. Bovendien vindt veel vrijetijdsbesteding buiten de eigen woongemeente plaats.

Het proefschrift van Jeekel is ook in boekvorm te vergrijgen. Op 14 april zal hij in Rotterdam promoveren op zijn bevindingen. Jeekel werkt op dit moment voor Rijkswaterstaat.

Bron: De Telegraaf

 

Terug naar overzicht nieuws >>>