Nederlanders geen keurige parkeerders

vrijdag 12 november 2010
timer 3 min
Nederlanders zijn niet zo keurig als men denkt. Uit onderzoek van mobiele parkeeraanbieder Park-line blijkt namelijk dat de Nederlandse parkeerder gemiddeld tien minuten onbetaald durft te parkeren, met het risico op een boete. 
Nederlanders geen keurige parkeerders

 

Echte waaghalzen


De echte waaghalzen zijn eigenaren van sportieve auto's en busjes; zij durven gemiddeld bijna dertien minuten de auto onbetaald op een parkeerplek achter te laten. Dit terwijl, met de laatste handhaafmethodes zoals scanauto's en –scooters, de pakkans alleen maar toeneemt. Door de inzet van deze moderne technieken loopt de pakkans voor parkeren zonder te betalen op naar 90 procent.

Mobiel parkeren


Een voordeel van mobiel parkeren is dat men minder tijd kwijt is aan het parkeren an sich. Uit het Park-line onderzoek blijkt dat men in totaal gemiddeld zes minuten kwijt is aan het betalen voor parkeren en lopen naar de parkeerautomaat. De gebruiker van mobiel parkeren wint daarentegen vier minuten. Dit is te wijten aan het feit dat het aanmelden bij een parkeerzone een minuut korter duurt dan het betalen bij een parkeerautomaat. Het zoeken naar de parkeerautomaat kost gemiddeld drie minuten en is voor mobiele parkeerders verleden tijd. In totaal zijn dat vier gewonnen minuten wat de Nederlandse parkeerder tot wel vijf uur per jaar bespaart.

Onduidelijkheid parkeermeters


De Nederlandse parkeermeters zouden een bijdrage kunnen leveren aan de vele verspilde minuten tijdens het parkeren in de stad. Want 84 procent van de Nederlandse parkeerders vindt de parkeermeters onduidelijk en moeilijk te begrijpen.

Meest stressvolle parkeersteden


Mede door de gecompliceerde parkeermeters is parkeren in de vier grote steden een stressvolle en onprettige ervaring. Met stip op 1 staat Amsterdam. Maar liefst 86 procent van de Nederlanders geeft aan het parkeren in deze stad als stressvol en onprettig te ervaren. Na Amsterdam volgen Den Haag en Rotterdam met beide 77 procent. Hekkensluiter is Utrecht met 70 procent. Het invoeren van het kenteken in Amsterdam zorgt voor extra hoofdbrekens. Bijna de helft van de Nederlanders (44 procent) geeft aan het kenteken niet uit het hoofd te kennen.

Man minder galant bij parkeren: vrouw betaalt


Mannen laten de rol van 'betaler' tijdens de parkeerrituelen graag aan de vrouw over. Bijna de helft van de vrouwen geeft aan alleen het betalen op haar te nemen en het parkeren aan de man over te laten. Mannen geven vaker aan beide klussen op te pakken (73 procent). Minder verrassend blijkt dus ook dat bijna een kwart van de vrouwen (22 procent) alles aan de man overlaat tijdens het parkeren. Toch geeft ook 2 procent van de mannen aan geen een parkeertaak op te pakken, zij laten alles aan de partner over.

Meer lezen? Het volledige onderzoek leest u hier.

Bron: Park-Line
 

Terug naar overzicht nieuws >>>