Nieuw landelijk netwerk smartwork centers

vrijdag 26 maart 2010
timer 3 min
Smartwork centers voor stedelijke mobiliteitsdilemma's Het Connected Urban Development (CUD) programma introduceert Double U Smartwork, dat voortvloeit uit een eerdere samenwerking tussen Cisco en de Gemeente Amsterdam en is een antwoord op stedelijke mobiliteitsdilemma's waaronder klimaat-, energie- en bereikbaarheidsvraagstukken.
Nieuw landelijk netwerk smartwork centers

Smartwork Center


Een smartwork center is een fysieke faciliteit waar kwalitatief hoogwaardige werk(plek)oplossingen geboden worden aan professionele werkers in een zakelijke, centraal gelegen en goed bereikbare omgeving. Om autobewegingen te minimaliseren, ligt een smartwork center zoveel mogelijk in de nabijheid van uitvalswegen en/of verkeersaderen, stations en woonwijken. Uitgangspunt is dat willekeurige gebruikers, ongeacht waar ze wonen of verblijven, binnen fietsafstand toegang hebben tot een goede werkplek. Het Double U Smartwork-initiatief is er voor zowel individuele als zakelijke gebruikers. Cisco, ABN AMRO, RaboBank, Touchdown Center en de gemeente Amsterdam staan aan de basis van deze stichting.

Diensten en faciliteiten


Een smartwork center is uitgerust op hoog facilitair niveau. Het biedt diensten en faciliteiten die niet alleen de uitvoering van werk zelf betreffen, maar ook de bredere daginvulling van de SWC-gebruiker. Zo zal een aantal centra uitgerust worden met kinderopvang, cateringvoorzieningen en publieke TelePresence. Deze HD-videoconferentieoplossing van Cisco zal als eerste in de SWC-locatie 'Amsterdam Bright City' aan de Zuidas te gebruiken zijn, waarna diverse landelijke centra later dit jaar zullen volgen. In een later stadium worden de Nederlandse TelePresence-locaties gekoppeld aan het internationale netwerk van Tata, zodat SWC-gebruikers wereldwijd kunnen samenwerken.

Reserveringssysteem


Alle bij Double U aangesloten SWCs zijn direct te boeken zijn via een centrale reserveringstool. Via de portal www.w-smartwork.nl kan men, zowel onderweg als vanaf de eigen werkplek, snel zoeken welke locatie met bijbehorende faciliteiten beschikbaar is. De aanwezige aanbieders worden automatisch getoond, of de dichtstbijzijnde aanbieders, in het geval er in de opgevraagde locatie (nog) geen aanbieder aanwezig is.

Landelijke dekking


Double U Smartwork heeft de ambitie om een landelijke dekking van locaties te realiseren met een hoge concentratie in de Randstad en in tweede instantie daarbuiten. Tot voor kort waren de bestaande smartwork centers vrij gefragmenteerd en te lokaal gericht, waardoor het voor landelijke werkgevers minder interessant was om de mogelijkheid aan hun medewerkers te bieden. De stichting Double U Smartwork heeft tot doel als coördinerend platform voor SWC-aanbieders te fungeren. Momenteel biedt de stichting een netwerk van ruim vijftig open en intelligente centra en heeft de intentie uit te breiden tot honderd landelijke centra.

Brengt het werk naar de werker


Annemarie van Doorn, voorzitter Stichting Double U Smartwork: \"Onze stichting stelt zich ten doel iedereen te voorzien van een hoogwaardige flexibele werkfaciliteit op fietsafstand, om zo te komen tot een slimmer, duurzaam en gedistribueerd werkend Nederland. Wij brengen het werk naar de werker en niet andersom.\" Mark de Kruijk, programmadirecteur Amsterdam Topstad van de Gemeente Amsterdam lichtte toe: \"Dit wordt dé nieuwe manier van werken. Ik ben ervan overtuigd dat SWCs bijdragen aan een schoner milieu en een bereikbare stad. Het draagt ook bij aan een nieuwe werkhouding binnen de gemeente: leidinggevenden zullen steeds meer op output gaan sturen. En op termijn voorzie ik zelfs financiële besparingen, omdat we per saldo minder kantoorruimte nodig hebben in de stad.\"

Download hier de presentatie van Double U Smartwork