Nieuwe brief alcoholslot

vrijdag 12 november 2010
timer 2 min
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaat een nieuwe brief aan de Tweede Kamer schrijven waarin ze haar plannen uitlegt om een alcoholslot in te voeren. Dat heeft zij toegezegd in een debat met de Kamer over verkeersveiligheid.
Nieuwe brief alcoholslot

 

Niet overtuigd


Tijdens die vergadering bleek dat veel Kamerleden niet overtuigd zijn van een goede werking van het alcoholslot. Het systeem regelt dat eerdere overtreders eerst moeten blazen in een apparaat, voordat ze hun auto kunnen starten. Automobilisten die worden gepakt met acht tot tien glazen bier op zouden vanaf mei zo'n slot in hun voertuig moeten krijgen.

Vraagtekens


De bewindsvrouw bracht haar plan deze week naar buiten, maar parlementariërs plaatsen vraagtekens. Zo vragen ze zich af of echte alcoholverslaafden wel in aanmerking moeten komen voor zo'n maatregel en of het slot makkelijk te omzeilen is.Bovendien willen ze weten of het slot fungeert als een extra maatregel of ter vervanging van een vroegere werkwijze. ''We praten langs elkaar heen'', concludeerde Schultz donderdag tijdens de vergadering. In een nieuwe brief wil ze op een rijtje zetten waarom wat haar betreft het slot er moet komen. ''Daarna is het aan de Kamer wat men wil. Ik wil het verslaafden zo moeilijk mogelijk maken weer de weg op te gaan. Ik hoop u snel te overtuigen en zal dat merken in een debat dat snel zal volgen.''

Achteruitkijkspiegel


Tijdens het overleg werd verder gesproken over het verplicht invoeren van een achteruitkijkspiegel voor scootmobiels. De minister wil dat doen, maar pas per 2012. De Kamer is het eens met haar plan, maar wil dat ze het eerder invoert. Daarnaar zal ze kijken.
In samenspraak met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat ze diverse thema's op het gebied van verkeersveiligheid ter hand nemen.


Scooteroverlast


Zo kijkt ze op verzoek van de PvdA naar het aanpakken van scooteroverlast. Berijders van deze voertuigen rijden soms te hard op hun opgevoerde scooters en ook roekeloos. In winkelcentra zijn ze soms extra lastig. De PvdA stelde voor om ''bij twee keer geel, rood te geven''. Volgens Schultz heeft de rechter eerder al gezegd zo'n regel disproportioneel te vinden. Wel wil ze samen met Opstelten en de Vereniging Nederlandse Gemeenten zich buigen over een plan van aanpak voor scooteroverlast.

Bron: nu.nl

Terug naar overzicht nieuws >>>