Nieuwe NEN-norm inspectie infrastructuur

donderdag 23 december 2010
timer 2 min
Nieuwe NEN-norm voor inspectie infrastructuur    De NEN heeft een nieuwe norm geïntroduceerd: de 2767-4 'Infrastructuur uniform geïnspecteerd'. Deze norm legt de technische toestand van een object vast in een conditiescore. 
Nieuwe NEN-norm inspectie infrastructuur

 

Technisch toestandscijfer


Voor ieder bouwdeel wordt een technisch toestandscijfer gegeven, een soort rapportcijfer van de staat van onderhoud. Door de scores van de verschillende bouwdelen bij elkaar op te tellen, wordt de toestand bepaald van een beheerobject en uiteindelijk van een beheerelement.

Conditiescores


Met de conditiescores is het mogelijk om op managementniveau vergelijkingen te maken in de technische toestand van het te beheren areaal. Zo kan bijvoorbeeld de conditie van een riolering worden vergeleken met die van wegen. Het management zou op basis van deze informatie een afweging maken over de verdeling van budgetten voor beheer.

CROW standaarden en nieuwe NEN-norm


De NEN 2767-4 sluit aan op de CROW-wegbeheersystematiek (publicaties 146, 147). Hierdoor is het mogelijk om vanuit de CROW inspectie het conditiecijfer voor de NEN te bepalen, zonder dat een extra inspectieronde nodig is.

Kwaliteitscatalogus


De Kwaliteitscatalogus van CROW (publicatie 288) en de bijbehorende RAW-beeldbestekken gaan over beeldkwaliteit en niet over de technische toestand van het areaal. Dit laatste is wel het geval bij de NEN 2767-4. De Kwaliteitscatalogus en de NEN 2767-4 hoeven dan ook niet samen te worden gebruikt. Het betreft namelijk twee verschillende typen informatie binnen het totale beheerproces.

Afstemming


Bij de ontwikkeling van de nieuwe groenbeheersystematiek zal CROW zoveel mogelijk afstemming zoeken bij bestaande systematieken waaronder de NEN 2767-4. Daarnaast wil CROW de komende jaren meedenken over de vraag hoe de NEN-normen en de CROW-producten optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd.

Bron: Infrasite.nl
 

Terug naar overzicht nieuws >>>