Nieuwe Rijnhavenbrug gaat in het groen gekleed

maandag 9 april 2018
timer 2 min
De Rijnhaven in Alphen aan de Rijn krijgt een natuurlijke entree, doordat de nieuwe Rijnhavenbrug over een lengte van 100 meter wordt 'bekleed' met de plant Euonymus (kardinaalmuts).

De vergroening maakt onderdeel uit van de totale vervanging met de brug, waarbij de vrije doorvaarhoogte wordt verhoogd tot 2,45 meter. De Rijnhaven moet uiteindelijk geschikt worden gemaakt als jachthaven.

 

Voorafgaand aan de plaatsing van de Euonymushagen langs de betonnen muur, is eerst de grond verbeterd om groei te garanderen. De betonnen zijwand van de brug heeft een afschot van 90 tot 180 centimeter. Door het raster van de hagen op maat te knippen, wordt de vorm van de brug gevolgd. Zo is er niets meet van de betonnen zijwand te zien.

 

Voor de veiligheid van voorbijgangers is de bovenkant van het raster afgewerkt met plastic doppen. Doordat de hagen in het beton zijn gezekerd met draadogen en tie-rips, is het aanzicht van de brug vanaf het water volledig groen. Dat biedt schippers een vriendelijk en ‘natuurlijk’ entree.


De hagen is een kant en klaar product, ontwikkeld door Mobilane, en bestaat uit een raster van gegalvaniseerd staal waarlangs Euonymus ‘Dart’s Blanket’ gedurende twee jaar is gekweekt. Doordat de plantsoort langzaam groeit, is er weinig onderhoud nodig.


Naast de Euonymus-plant zijn ook kant en klare klimop-, beuk- en vuurdoornhagen beschikbaar. Ze kunnen het hele jaar door geplant worden.

De Euonymus-hagen wordt geplaatst