Officiële start werkzaamheden N329

maandag 1 november 2010
timer 3 min
Officiële start werkzaamheden N329 De werkzaamheden aan de N239, ook wel de Weg van de Toekomst genoemd, gaan officieel op 21 november van start.  Gedeputeerde De Boer en wethouder Van Loon geven het startschot. Ook wordt die dag bekend welke aannemer het project gaat uitvoeren. 
Officiële start werkzaamheden N329


Aangezien duurzaamheid en innovatie een belangrijke rol spelen bij dit project, zullen op 21 november de bezoekers van de viering kennis kunnen maken met allerlei elektrische voertuigen. Na het officiële gedeelte is er gelegenheid op een apart parcours Segway's, (lig)fietsen, scooters, personenauto's en een hybride vrachtwagen te bewonderen of uit te proberen. In het nieuwe informatiecentrum bij de N329 bieden de gemeente Oss en provincie Noord-Brabant aan inwoners en bezoekers een presentatie over de hele reconstructie en de Weg van de Toekomst.

De Weg van de Toekomst


De Weg van de Toekomst wordt zoveel mogelijk energieneutraal met innovatieve voorzieningen op en langs de weg. De energie die verkeerslichten, verlichting, pompen etcetera verbruiken, wordt terug gewonnen, bijvoorbeeld met zonne- en windenergie. De weg 'kost' dus geen energie. Ook aan flora en fauna is gedacht. In het plan is een faunapassage opgenomen. Het leefgebied van dassen en ander middelgroot wild in de omgeving van de N329 wordt daardoor verbeterd. Het is mogelijk dat langs de weg een duurzaam vormgegeven tankstation komt met oplaadpunten voor elektrische auto's.

N329


De N329 loopt vanaf het knooppunt Paalgraven (A59/A50) tot aan de Maas en vormt een belangrijke verbinding in het lokale hoofdwegennet. De N329 is een van de belangrijkste toegangswegen van Oss en van de bedrijventerreinen in Oss. Door de groei van het autoverkeer en nieuwe ruimtelijke plannen die tot 2020 zijn voorzien, worden de (verkeers)problemen vergroot. Om de huidige functies van de weg in stand te houden en de bereikbaarheid van Oss in de toekomst op een duurzaam veilige wijze te garanderen, is een reconstructie van de weg noodzakelijk.

Bestemmingsplan en reconstructie


De reconstructie en het bestemmingsplan hebben betrekking op de N329 en de aansluitingen daarop vanaf het knooppunt Paalgraven in het zuiden tot aan de Nieuwe Waterweg in het noorden. Belangrijke elementen van de reconstructie zijn de verdubbeling van rijbanen, ongelijkvloerse kruisingen met de Julianasingel/Hartog Hartogsingel en met de spoorlijn en een aantal ongelijkvloerse langzaam verkeersverbindingen.

Beperken van overlast en hinder


De aangrenzende woonwijk Schadewijk wordt beschermd tegen geluid op een duurzame manier. De geluidwering wordt zodanig dat het ontwerp past in de natuurlijke omgeving. De aanwonenden denken mee over hoe de geluidwering er uit moet zien. Ook worden er geluidsdempende maatregelen getroffen aan het nabijgelegen spoor.


Slimme ideeën


Om ideeën boven tafel te krijgen is gepraat met het bedrijfsleven, schooljeugd, politici en bewoners uit Oss over hoe hún Weg van de Toekomst er uit moet zien. Creativiteitssessies, ontbijtsessies en een tekenwedstrijd voor de jeugd hebben geleid tot zeker 200 ideeën die in het Ideeënboek N329 gebundeld zijn. 

Aanbesteding


De aannemer die veel nieuwe materialen en duurzame oplossingen gebruikt voor de reconstructie mag de Weg van de Toekomst bouwen. Vanzelfsprekend moet er ook een gunstige prijs worden neergelegd. Tijdens een marktinformatiedag hebben bouwbedrijven alvast een tipje van de sluier opgelicht (klik hier). Op 21 november wordt bekend welke aannemer de reconstructie gaat uitvoeren.

Terug naar overzicht nieuws >>>