Ondergrondse Bikedispenser in Duiven

vrijdag 2 oktober 2009
timer 3 min
Ondergrondse Bikedispenser in Duiven De Gemeente Duiven heeft samen met Stadsregio Arnhem besloten tot de aanschaf van een ondergrondse variant van de Bikedispenser. Zo gaan de leenfietsen ondergronds en blijft er bovengronds alle ruimte voor andere fietsenstallingen.  
Ondergrondse Bikedispenser in Duiven

Compact en multifunctionele opties


Een belangrijk onderscheidend kenmerk van de Bikedispenser is de compacte stalling van de leenfiets. Daar waar andere stallingen fietsen op 37,5 cm of meer van elkaar kan plaatsen, heeft de Bikedispenser minder dan 20 cm nodig. Voor de locatie NS Station Duiven was dat nog niet genoeg. Daar gaat de Bikedispenser ondergronds. Alleen de uitgifte- en inname-opening komt op maaiveld; het magazijn met de fietsen verdwijnt onder de grond. Interessant voor ProRail en de gemeente is dat op het 'dak' van het magazijn vervolgens weer ruimte is voor andere fietsvoorzieningen. Zo worden de functies geclusterd en de ruimte optimaal benut. De stadsregio is een goede bekende van Bikedispenser. Ook in Arnhem Zuid en Nijmegen Lent zijn er Bikedispensers geplaatst.

Modulaire opbouw


De Bikedispenser is modulair opgebouwd, waardoor verschillende uitvoeringsvormen beschikbaar zijn. De belangrijkste onderdelen zijn een automatisch inname- en uitgiftestation, een display voor diverse betalingsmogelijkheden en identificatie en een magazijn voor fietsopslag. Daaraan kan een lift worden toegevoegd, zodat ondergrondse plaatsing mogelijk is of een hooggelegen magazijn. Hierdoor is ontstaat ook ruimte voor het stallen van bijvoorbeeld scooters en brommers. De lift biedt tevens de mogelijkheid het magazijn tweelaags uit te voeren, wanneer bijvoorbeeld weinig diepte beschikbaar is.

Inname- en uitgiftestation


Het inname- en uitgiftestation is zo ontworpen dat het duidelijk herkenbaar is door de twee openingen. De openingen zijn veilig afgesloten met een automatische deur, die opent bij uitgifte van een fiets en bij inname, als de fiets wordt herkend. Het aantal handelingen voor de gebruiker is beperkt, slechts het goed neerzetten van de fiets en het drukken op een groene knop. Het in- en uitnemen van de fietsen duurt ongeveer 25 seconden.


Flexibel en geautomatiseerd


De capaciteit van het magazijn van de Bikedispenser kan worden aangepast aan de behoefte op de locatie. Standaard zijn er Bikedispensers voor 30, 50 of 100 fietsen. De Bikedispenser is zo ontworpen dat voor de opslag van de fietsen slechts een minimale ruimte nodig is. De fietsen hangen in het magazijn op slechts 17 cm afstand van elkaar. Dit levert veel ruimtewinst op. De Bikedispenser werkt volledig automatisch. Met behulp van een betaal- of OV-kaart meldt men zich aan en de fiets komt er automatisch uit. Ook de inname geschiedt automatisch. De Bikedispenser is dan ook onbemand en 24/7 beschikbaar. Door monitoring op afstand zorgt Bikedispenser voor het altijd beschikbaar zijn van goed onderhouden fietsen. Via de Bikedispenser is 24 uur per dag de klantenservice op te roepen.


Fiets maximaal beschermt


De fiets in de Bikedispenser is robuust en comfortabel, met een drager aan de voor- en achterzijde. De Gazelles zijn verder voorzien van een lichtlopende naafdynamo, handige draaibel en comfortabele standaard. Op veel locaties wordt gebruik gemaakt van de nieuwe OV-Fiets. Doordat de fietsen in de Bikedispenser 'binnen' staan, zijn de fietsen maximaal beschermd en niet gevoelig voor diefstal, criminaliteit en weersinvloeden.De Bikedispenser is inmiddels uitgetest op diverse locaties de praktijk en heeft bewezen met lage beheerskosten te kunnen werken.