Onderzoek naar stallingseisen van buitenmodelfietsen

vrijdag 18 september 2015
timer 1 min
Een omafiets met een krat voorop of een bakfiets gevuld met kinderen… Het beeld van de fiets verandert en dat geeft problemen in de stalling: lang niet alle fietsen passen erin. Het CROW-Fietsberaad start daarom in samenwerking met de NS en ProRail een onderzoek naar de stallingseisen van buitenmodelfietsen. Hierbij wordt ook input van zoveel mogelijk gemeenten gevraagd.

Onderzoekers van het CROW-Fietsberaad hebben een aantal stallingen bezocht, met de centimeter in de hand. Want wat zijn veelvoorkomende maten van manden, kratten, rekken, tassen en kinderzitjes op fietsen? En hoe verhouden die zich tot de standaard ‘Fietsparkeurmaten’ die tot nu toe als leidraad worden gebruikt bij het ontwerpen van stallingsrekken?

 

Input gemeenten

Voor een goed beeld van de situatie gaat ProRail bij een aantal stationsstallingen tellen en bekijken of er behoefte is aan aangepaste voorzieningen voor de buitenmodelfietsen.

 

Verder wil het CROW-Fietsberaad input van zoveel mogelijk gemeenten. Daarom is een formulier beschikbaar voor gemeenten, waarbij wordt gevraagd hoeveel afwijkende fietsen in een stalling staan. Het Fietsberaad is vooral benieuwd naar de situatie in bewaakte gemeentelijke stallingen en in onbewaakte buitenstallingen in het centrum.

 

Het formulier downloaden? Dat kan hier.

 

Bron: CROW-Fietsberaad

Het gaat om fietsen met accessoires en fietsen die van zichzelf afwijkend zijn, zoals e-bikes en tandems.