Oplossing tegen wildcamperaars

maandag 15 december 2014
timer 3 min
Het aantal recreanten met een camper neemt ieder jaar toe en daarmee ook de overlast voor gemeenten. Volgens wettelijke bepalingen in de APV's mogen camperaars vaak wel gebruik maken van reguliere parkeerplaatsen, maar hier niet overnachten. Dit gebeurt echter regelmatig. Zo loopt de gemeente toeristenbelasting en andere inkomsten mis. En er is sprake van oneerlijke concurrentie met andere vormen van verblijfrecreatie; gasten op een camping of bungalowpark betalen immers wel voor hun overnachting. De oplossing kan gevonden worden in de 'Camper Kiosk'.

De toerist die met de camper een stad bezoekt, heeft vaak ook een probleem. Hij kan zijn of haar camper 's nachts nergens parkeren. Is dat wel mogelijk, dan zijn er meestal geen voorzieningen zoals water, elektriciteit, een uitstortplaats voor afvalwater of een chemische toilet. De campereigenaar wil bij voorkeur op een veilige plaatst staan, heeft stroom en water nodig en het liefst een plaats waar het vuilwater kan worden geleegd. Hij is bovendien bereid om voor luxe en veiligheid te betalen.

 

C.A.T. Control  Systems heeft een oplossing voor dit probleem: ’de Camper Kiosk', een volledig geautomatiseerde camperplaats. Ideaal voor een gemeente, omdat hiermee een mogelijkheid wordt geboden aan de camperaars om op een  legale manier binnen de gemeente te overnachten.

 

Volledig geautomatiseerd

Door de zelfbedieningsfunctie van de volledig geautomatiseerde campervoorziening kan de campereigenaar arriveren wanneer hij  of zij wil. Aankomst en vertrek zijn namelijk volledig onafhankelijk van sluitingstijden. De toegang van het camperterrein wordt afgesloten met een slagboom. Via de betaalautomaat kan een kaartje worden gekocht door middel van pinbetaling. De camperaar betaalt voor verblijf van een bepaald aantal uren of dagen, voor de plaats en gebruik van stroom, water en vuilwaterlozing. Zelfs de plaats kan worden gekozen, via een aanduiding op de plattegrond. Het kaartje blijft geldig voor de gekozen periode. Er kan, binnen de gekozen periode, vrij in en uit gereden worden. C.A.T Control Systems zorgt voor de toegangscontrole en de betaling voor de kampeerplaats en regelt voorzieningen als  ‘stroom, water en riool’.

 

Camperpark Zeeland: succesvol praktijkvoorbeeld

Camperpark Zeeland in Kamperland maakt voor het tweede jaar gebruik van de Camper Kiosk. Het camperpark, met 100 camperplaatsen, richt zich - naast de Nederlandse en Belgische markt –, vooral op de Duitse markt. Het heeft nu het TopPlatz-keurmerk en zet in op kwaliteit en luxe voorzieningen. Door de Camper Kiosk wordt veel zorg uit handen genomen en kunnen klanten op elk gewenst moment komen en gaan.
 

Eigenaar Marchienus de Jonge is erg tevreden over de ontwikkelingen. ”We hebben een fantastisch jaar gehad. Er is een grote behoefte aan mooie en verzorgde camperplaatsen. Het aantal campers groeit nog steeds: in Nederland rijden er bijvoorbeeld nu al zo'n 90.000 geregistreerde campers en in Duitsland tussen de 450.000 en 500.000. In bepaalde weken konden we zelfs niet aan de vraag voldoen, omdat het camperpark helemaal vol stond. Onze gasten zijn heel erg tevreden over onze locatie en wat wij gerealiseerd hebben en de Camper Kiosk heeft zich in zijn functionaliteit voor ons bewezen”.