Oranjewoud adviseert over parkeernormen

donderdag 5 augustus 2010
timer 2 min
De consequenties van het voorgenomen besluit (VROM) parkeernormen vast te leggen in bestemmingsplannen zijn nog onduidelijk. Daarom heeft de gemeente Groningen Oranjewoud gevraagd naar mogelijkheden hiervoor en advies gevraagd over de aanscherping van parkeernormen. 
Oranjewoud adviseert over parkeernormen


Nieuwe Wet ruimtelijke ordening


Dat het ministerie van VROM een aantal jaren geleden heeft besloten parkeernormen op termijn vast te leggen in bestemmingsplannen (de nieuwe Wet ruimtelijke ordening) is bekend. Dit gebeurt nu nog middels bouwverordeningen. Voor de gemeente Groningen zijn de veranderingen, mogelijkheden en kansen in kaart gebracht die de nieuwe Wro biedt ten aanzien van de omgang met parkeernormering. Het heeft ertoe geleid dat binnen de gemeente Groningen nu de discussie gestart is over de implicaties van de nieuwe Wro.

Analyse

Voor het onderzoek naar parkeernormering is ten eerste een analyse uitgevoerd naar de kwantiteit en kwaliteit van de parkeernormen. Ten tweede is door middel van interviews getoetst hoe betrokkenen vanaf verschillende invalshoeken tegen de problematiek aankijken. Tot slot is een benchmark gehouden bij drie vergelijkbare gemeenten, zodat geleerd kon worden van de ervaringen en sterke punten van het parkeerbeleid in deze gemeenten. Het resultaat is advies over de aanscherping van de Groningse parkeernormering, die de gemeente als zeer bruikbaar heeft ervaren.

Het KpVV heeft een bericht uitgebracht over het juridisch correct vastleggen van parkeernormen.

Download hier dat bericht.

Terug naar overzicht nieuws >>>