Overeenkomst duurzaam vervoer naar conferentiecentra

maandag 1 februari 2010
timer 2 min
De stichting Groen Centraal - een samenwerkingsverband tussen de grote conferentiecentra op de Utrechtse Heuvelrug - en taxibedrijf Besseling hebben een Nederlandse primeur. Zes conferentiecentra zijn per 1 mei bereikbaar via station Driebergen-Zeist met een aantal taxibussen dat rijdt op biogas.
Overeenkomst duurzaam vervoer naar conferentiecentra

Het gas wordt volledig gecompenseerd door in Nederland opgewekt biogas waardoor het vervoer CO2 neutraal is.

Biogas


Biogas is op dit moment de schoonste en meest duurzame brandstof waar auto's op kunnen rijden. Biogas wordt geproduceerd uit biomassa. Vervolgens wordt het biogas gezuiverd tot aardgaskwaliteit, dat aan het aardgasnet wordt toegevoegd. Door middel van een certificaat is het groene gas gegarandeerd 100% duurzaam.
 

Gemeente Utrechtse Heuvelrug


De gemeente Utrechtse Heuvelrug kent grote verkeersstromen en daarmee ook verkeersproblematiek. Niet alleen de CO2-uitstoot zal door de inzet van deze bussen teruggedrongen worden, maar ook het verkeer wordt gereduceerd op de hoofdwegen binnen de gemeente. Twee vliegen in één klap dus. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een taxistandplaats ter beschikking gesteld op station Driebergen-Zeist, waar vandaan de gasten naar de verschillende locaties worden gebracht. De standplaats is centraal gelegen en gemakkelijk te vinden bij het verlaten van het station.
 

Samenwerking


Bij deze overeenkomst zijn drie partijen betrokken, namelijk Groen Centraal, taxibedrijf Besseling en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De samenwerking zorgt ervoor dat gasten van de conferentiehotels op een duurzame en voor hen snelle, comfortabele en goedkope manier op de plaats van bestemming kunnen komen. Daarnaast wordt er een zogenaamde `portal' ingericht op het internet, waar gemakkelijk een taxi geboekt kan worden. Het wordt ook mogelijk om de bussen exclusief in te zetten als shuttle voor een groep die graag duurzaam vervoerd wil worden.

Green Key


Verschillende conferentiecentra uit het samenwerkingsverband hebben zich al aangemeld om de zogenaamde Green Key te behalen, het keurmerk voor duurzaam ondernemen in de conferentiebranche. Naar verwachting zullen de bussen op 1 mei 2010 in gebruik genomen worden. Er zijn nu drie bussen in bestelling, maar men hoopt dat dit vervoer zo succesvol zal zijn dat het aantal bussen binnenkort uitgebreid zal moeten worden.