Parkeerdata ontbreekt in MaaS-pilots

woensdag 5 juni 2019
timer 2 min
De urgentie van parkeerdata in de verschillende MaaS-pilots ontbreekt nogal eens. Dat stelt Wilco van de Vosse, projectleider bij het Servicehuis voor Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), in het komende nummer van PARKEER24.

Mobility as a service is nu nog te veel een grote steden project, zo zegt Van de Vosse. “Het is vooral gericht op mensen in de stad met een eigen auto. Maar als je op het platteland woont, heb je voor het eerste deel van de reis soms een auto nodig om op een station te komen. Daarbij is het van belang dat mensen de zekerheid van een parkeerplaats hebben op bijvoorbeeld een P+R. Parkeerdata is voor MaaS daarom net zo belangrijk als OV-data.” Van de Vosse geeft ook aan dat voor deelauto’s eigenlijk hetzelfde principe geldt. Ook voor iemand met een deelauto in de stad is het van belang om te weten waar er ruimte is om de auto te parkeren.

De juiste data voor straatparkeren is bij gemeenten wel voorhanden. Voor garageparkeren ligt dat toch anders. “Het is hard werken om alle data in orde te brengen. Tot nu toe is er betrekkelijk weinig vraag naar parkeerdata. Door verschillende MaaS-concepten is er nu wel een kleine verandering gaande. Maar vooral voor kleine gemeenten is het, mede door de bemanning, lastig te organiseren. Zij hebben hulp nodig om de data te ontsluiten.”

Verblijfrechten

Een verandering die Van de Vosse ziet is de overgang van parkeerrechten naar verblijfrechten. “In termen als MaaS denkend, is Greenwheels een goed voorbeeld. Zij hadden bijvoorbeeld in een straat in Utrecht speciale paaltjes bij parkeerplaatsen waar de Greenwheelsauto mocht staan. Maar omdat er nu zoveel deelauto-aanbieders bijkomen zou het in de straat een wirwar van paaltjes worden door de vele aanbieders. De oplossing is om een gebied aan te wijzen waarin deelauto’s mogen parkeren. Je kunt het vergelijken met milieuzones waar ook wordt vermeld welke voertuigen in een bepaald gebied welkom zijn.”

Parkeren en MaaS

Het hele interview met Wilco van de Vosse is te lezen in PARKEER24 nummer 3, thema Parkeren en MaaS. Wil je zeker zijn dat je het digitale magazine ontvangt begin juli? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.