Parkeerplaats met fiets voor een bereikbare stad

woensdag 10 mei 2017
timer 3 min
Hoe zorg je ervoor dat mensen minder met de auto en meer met de fiets in het centrum van Roermond komen? Volgens Yorik Janmaat van Colander ligt het geheim in het combineren van twee bestaande concepten: het aanbieden van een parkeerplaats en het aanbieden van een deelfiets.

Janmaat, die als afstudeerder van de TU Delft bij adviesbureau Advier werkt, ziet ook dat Roermond best een uitdaging heeft met het drukke verkeer: de Designer Outlet, de N280 en het centrum kunnen de verkeersstromen maar nauwelijks aan. En dat terwijl er eigenlijk parkeerplaatsen genoeg zijn. Alleen worden die niet allemaal aangeboden. ”Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die ‘s avonds en in het weekend hun parkeerplaats helemaal niet nodig hebben”, legt Janmaat uit. "Maar die liggen vaak wel een eindje van de grote Roermondse publiekstrekkers af."

Deelfiets op de parkeerplaats

De oplossing ligt wat Janmaat betreft in deelfietsen: “Wat als je het aanbieden van een parkeerplaats nu combineert met het aanbieden van een deelfiets? Dan zorg je ervoor dat een parkeerplaats op grotere afstand ook bruikbaar wordt voor parkeerders.” Zijn platform Colander, Engels voor vergiet, moet vraag en aanbod bij elkaar brengen. Janmaat: “Je biedt een parkeerplaats aan en daarbij een fiets. Met gebruik van een smart lock hoef je helemaal niet fysiek aanwezig te zijn bij een overdracht. Een app opent het slot.”


Het mes snijdt volgens Janmaat aan twee kanten: Roermond wordt een stuk bereikbaarder en de aanbieder van de parkeerplaats-met-fiets wordt er financieel beter van. Janmaat denkt aan een tarief van 10 euro per dag parkeren en fietsen. Een kleine fee zou naar Colander gaan: iets meer als de fiets ook door Colander geleverd wordt. “Maar het grootste deel van het bedrag zou gewoon voor de verhuurder zijn”, legt hij uit. “De massa op het platform moet in eerste instantie van bedrijven komen, maar particulieren moeten op termijn ook hun parkeerplaats en fiets gewoon aan kunnen bieden wat mij betreft.”

Ook voor Duits publiek

Ook het Duitse publiek dat in groten getale naar Roermond komt, wil hij bereiken met zijn project. Een bedrijventerrein in het oosten van de stad zou wat hem betreft de ideale plek zijn om zijn platform mee te beginnen. Marktonderzoek moet uitwijzen welke fietsen de Duitsers het liefste zouden willen gebruiken. Janmaat: “Misschien zijn dat wel e-bikes of bakfietsen, zodat ze hun inkopen makkelijk kunnen vervoeren.” Speciale Colander-punten die je bij het huren van een plek kunt uitgeven in het centrum als positieve prikkel, maken het plaatje compleet.


Ziet u wat in het idee van Janmaat? Kom dan op 18 mei naar de Boostcamp van de Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond en denk mee. Wie weet helpt u Colander wel aan de Award die aan het eind van deze dag wordt uitgereikt en bouwt u mee aan een succesverhaal.

Door op parkeerplaatsen een deelfiets aan te bieden, moet Roermond bereikbaarder worden.