ParkeerService NV is nu Coöperatie

donderdag 29 april 2010
timer 4 min
Met ingang van deze maand heeft ParkeerService NV een coöperatie opgericht. Waar Nederlandse gemeenten tot voorheen konden kiezen tussen het zelf doen of uitbesteden aan een commerciële organisatie, kunnen zij nu kiezen voor samenwerking en schaalvoordelen door inbesteding. 
ParkeerService NV is nu Coöperatie


Verlengstuk van de gemeente


Gemeenten richten zich, als het gaat om parkeren in en rondom steden, steeds vaker op hun hoofdtaak: het ontwikkelen en bepalen van beleid. De Coöperatie ParkeerService springt hier op in door hen juist op het uitvoeren van dit beleid te ondersteunen. John van Dijk, directeur van de Coöperatie ParkeerService: “Doordat de gemeente lid wordt van de Coöperatie ParkeerService kan zij haar parkeertaken flexibel inbesteden; een aanbestedingstraject is niet meer noodzakelijk. De gemeente behoudt haar invloed en heeft volledig toezicht op de uitvoering. Wij nemen de uitvoerende taken op ons, waarmee er letterlijk een last van de schouders valt bij gemeenten. In feite zijn we een verlengstuk van de gemeente, we blijven namelijk op overheidsniveau opereren.”


Met samenwerking meer koopkracht


Van Dijk is inmiddels in gesprek met acht gemeenten, waaronder Deventer, Hilversum en Zeist. In Amersfoort zorgt Van Dijk met zijn 28 medewerkers voor de uitgifte van vergunningen, het uitdelen en afwikkelen van parkeerboetes, en het beheer van parkeergarages en -meters. “Dat kunnen wij andere gemeenten ook bieden.” De directeur verwacht schaalvoordelen naarmate meer gemeenten zich aansluiten. Parkeertaken zijn volgens Van Dijk goed te standaardiseren: ”En als je moet investeren in bijvoorbeeld automatisering, is het gunstiger als je dat samen doet. Samenwerking vergroot je inkoopkracht. Als je mee wilt met de nieuwste ontwikkelingen, heb je ook schaalgrootte nodig. Denk aan het betalen van parkeergeld via je mobiele telefoon.” Er zijn meer trends. “Betaald parkeren wordt steeds verder gedigitaliseerd”, voorspelt Van Dijk.

Geen lidmaatschapgeld


“In Amsterdam en Utrecht moet je in sommige wijken nu al je kenteken invoeren in de betaalautomaat. Een volgende stap is de komst van de Scan-car, waarbij vanuit een rijdende auto wordt gecontroleerd of er is betaald. Hiervoor moet je investeren. Het is verstandig om dat gezamenlijk te doen.” Een gemeente die lid wordt van de coöperatie, betaalt 30 duizend euro per jaar. Dit bedrag wordt verrekend met de te leveren diensten. Wie voor 30 duizend euro of meer aan diensten afneemt, betaalt in feite dus geen lidmaatschapsgeld. Omdat gemeenten zelf deel uitmaken van de coöperatie, hoeven geen aanbestedingsprocedures worden doorlopen.


Geen winstoogmerk


Waar voorheen ParkeerService alleen parkeertaken uitvoerde voor de gemeente Amersfoort, kan en mag de coöperatie dat vanaf deze maand ook voor andere gemeenten in Nederland. “Wij staan volledig onder toezicht van de deelnemende gemeenten, die ook de koers bepalen. Omdat we geen winstoogmerk hebben voeren we parkeertaken op een dusdanige wijze uit dat de belangen van de leden optimaal behartigd worden. Daarnaast hebben we, doordat we al bijna tien jaar samenwerken met de Gemeente Amersfoort, kennis en ervaring in het werken met en namens overheden. We weten precies wat de core-business hoort te zijn van de gemeente en waar we op kunnen adviseren. We kunnen dus ook inhoud geven aan de grilligheid van het politiek gevoelige onderwerp 'parkeren'”, aldus Van Dijk.


Over de Coöperatie ParkeerService


De Coöperatie ParkeerService is een voortzetting van een in 2001 door Amersfoort opgerichte overheids- nv. Het gemeentelijk vastgoed is nu ondergebracht in een aparte bv; de dienstentak gaat verder als coöperatief samenwerkingsverband waarbij andere gemeenten kunnen aansluiten. De Coöperatie ParkeerService is een kennis- en uitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk, gespecialiseerd in parkeren. Daarnaast is zij door ruime ervaring en kundig personeel een goede sparringpartner voor gemeenten. Tot de klantenkring behoren gemeentelijke overheden en organisaties. Omdat alleen overheden kunnen toetreden, vormt de Coöperatie zelf ook een onderdeel van de overheid. ParkeerService kent dus ook dezelfde belangen als die overheid.

Terug naar overzicht nieuws >>>