Parkeren in nieuw centrum Zaandam

donderdag 1 juli 2010
timer 4 min
Parkeren in het nieuwe centrum van Zaandam Het centrum van Zaandam wordt op grote schaal heringericht. Als onderdeel van het totaalproject Inverdan werd in april parkeergarage 'Hermitage' geopend. De grootste parkeergarage in Zaandam biedt parkeerplaatsen voor winkelend publiek, medewerkers van Albert Heijn, gemeentelijke ambtenaren en bewoners.
Parkeren in nieuw centrum Zaandam

{igallery 61}

Parkeren in het nieuwe centrum van Zaandam

Het centrum van Zaandam wordt op grote schaal heringericht. Het project, Inverdan geheten, omvat winkels, woningen, een nieuw stadhuis, een hotel, parkeergarages en nieuwe kantoren. In april werd de parkeergarage 'Hermitage' geopend. Hermitage is niet alleen de grootste parkeergarage in Zaandam, maar biedt naast ruimte voor het winkelend publiek ook ruimte aan medewerkers van Albert Heijn, ambtenaren van de gemeente en de bewoners van de nieuwe woningen.

Verkeer- en vervoersbeleid


Het zal duidelijk zijn dat de bereikbaarheid van het nieuwe centrum staat of valt met goede toegangswegen en de parkeermogelijkheden. Het verkeer- en vervoersbeleid van de gemeente houdt daarom rekening met extra verkeersstromen van zowel bezoekers, bewoners en mensen die in het centrum werken. Verschillende bestaande wegen worden aangepast of verlegd en om voldoende parkeerplaatsen te creëren, heeft Multi Vastgoed in opdracht van de gemeente Zaanstad de parkeergarage Hermitage gebouwd. MVG heeft de garage overgedragen aan Q-Park. Q-Park is eigenaar en exploitant.


Parkeren


Hermitage shopping Zaandam ligt aan de rand van het nieuwe centrum en de parkeergarage ligt onder het nieuwe winkelcentrum en is van alle kanten goed bereikbaar. Vanuit de garage kunnen de gebruikers lopend het stadhuis, de winkels, de woningen of de kantoren gemakkelijk bereiken. De gemeente gaat er van uit dat door de diversiteit aan doelgroepen die van de garage gebruik maken, er een hoge bezettingsgraad zal zijn.
“Uit vooronderzoek bleek dat de garage overdag vooral gebruikt zal worden door de mensen die op de kantoren werken en door het winkelend publiek. 's Avonds zullen het vooral de bewoners zijn die in de Hermitage met hun 24-uurs pas parkeren. Op koopavonden en koopzondagen zal er een maximale drukte zijn, maar mocht de garage vol zijn dan worden de automobilisten naar één van de parkeergarages in de buurt geleid. De korte afstanden tussen de Hermitage en de bestaande parkeergarages, en de dynamische bewegwijzering maken het gebruikers gemakkelijk om een alternatieve parkeerplaats te vinden,” aldus Van Heeswijk.


Inrichting


Hermitage is niet alleen door de 900 parkeerplekken groots opgezet. Q-park, de exploitant van de garage, heeft er ook voor gezorgd dat de garage wat betreft inrichting, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en diensten voorop loopt. Fred Wilkes, van de afdeling sales en marketing van Q-park: “Ons bedrijf streeft ernaar de uitrusting en uitstraling van haar parkeergarages zo hoogwaardig mogelijk te maken. Dat betekent onder meer gecoate vloeren, brede parkeervakken, makkelijke in- en uitrijbanen, duidelijke bewegwijzering, heldere verlichting en een uitgebreide dienstverlening. De routeborden bijvoorbeeld zijn in de Hermitage niet alleen in verschillende kleuren, groen voor voetgangers en rood voor automobilisten, maar ze zijn ook groter dan normaal. Ook worden de verschillende uitgangen die naar de bezoekersdoelen leiden apart aangegeven. Zo kun je bijvoorbeeld vlakbij Albert Heijn of Saturn parkeren zodat de boodschappen gemakkelijk en snel in de auto geladen kunnen worden.”

Q-park besteedt ook steeds meer aandacht aan het aantal diensten in de parkeergarages. Zo zijn parapluis, schoenpoetsmachines, een hartdefibrillator en een accustarter al standaard. Daarnaast wordt de Hermitage in de loop van dit jaar zelfs uitgerust met 32 oplaadstations voor elektrische auto's. De auto's kunnen hier gratis stroom afnemen. De gemeente Zaanstad neemt al meteen 30 stations in gebruik.
Rob van Heeswijk: “Zaanstad heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en vooral energiebesparing krijgt bij ons veel aandacht. Het rijden met elektrische auto's is voor ons dan ook een belangrijke pilot. Momenteel rijden er vier elektrische auto's. Om deze op te laden gebruiken we de stations in de Hermitage.”

Wilkes: “Aan de hand van deze pilot kijken we of deze dienstverlening ook in andere parkeergarages moet komen. Je moet je dan natuurlijk afvragen hoe groot de vraag daarnaar zal zijn. In Hermitage was dit geen probleem omdat de gemeente aangaf gebruik te gaan maken van 30 van de 32 stations. De overige twee oplaadstations zijn voor het publiek toegankelijk. Voor de openbare oplaadstations zullen we daarom aan de hand van de ervaringen in Hermitage kijken of ook andere parkeergarages met dergelijke stations uitgerust moeten worden. Want ook op het gebied van kwaliteit en dienstverlening willen we voorop blijven lopen.”
 
Terug naar overzicht projecten >>>