Parkeren met sms in achttien steden

dinsdag 2 februari 2010
timer 2 min
Parkeren met SMS in achttien steden Nederlanders kunnen in achttien steden parkeerkosten betalen via een sms-je. De dienst zou veel parkeerproblemen op kunnen lossen zoals het uitblijven van betaling door defecte of vernielde automaten, tekort aan kleingeld of een niet-opgeladen chipknip, of teveel betaald parkeergeld vooraf.
Parkeren met sms in achttien steden

SMS-parkeren


Het zogenoemde SMS-parkeren wordt in Amsterdam sinds 1 juli mogelijk gemaakt door aanbieder SMSParking, in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Dit bedrijf biedt de dienst nu ook aan in Haarlem. Volgens directeur Mladen Ciric zullen er dit jaar nog meer gemeentes volgen. Een ander bedrijf, Park-line, maakt nu SMS-parkeren mogelijk in onder meer Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Directeur Tomas Novak: „We boden de dienst al wel aan, maar niet voor een breed publiek. We deden dat alleen voor doven en slechthorenden. De stap was dus snel gezet.”

Mogelijkheden


Naast het SMS-parkeren bestaat nu ook internet-parkeren, waarbij gebruikers via het internet parkeeracties starten en stoppen. Bij dergelijke nieuwe vormen van betaling voor parkeren zijn verschillende manieren mogelijk. Zo werken de diensten met of zonder abonnement en moet bij sommige diensten het kenteken worden gekoppeld aan een account terwijl bij anderen alleen een telefoonnummer opgegeven hoeft te worden.

Parkeercontroles


De politie in de steden waar dergelijke nieuwe betaalwijzen voor parkeren worden ingevoerd, krijgt apparatuur waarmee ze de nummerplaat kunnen intikken om te controleren of de bestuurder correct betaald heeft.