Pilot met 'glow in the dark'-fietspad wordt beëindigd

woensdag 17 mei 2017
timer 2 min
Na vier maanden wordt de pilot met het 'fietsvonkpad' op een deel van de Leliëndaalseweg tussen Sint-Laurens en Middelburg niet verder doorgezet. Uit evaluatie onder weggebruikers blijkt dat de vonkjes onvoldoende bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Begin dit jaar brachten Waterschap Scheldestromen en het Zeeuwse bedrijf Sandee Groep energiezuinige stippen aan in het wegdek. Het fietsvonken slaan zonlicht op en kaatsen het het terug als het donker is. Bovendien betekent dit dat er geen elektriciteit gebruikt hoeft te worden, waardoor de duurzame verlichting bijdraagt aan een beter milieu.

               

Lees ook: Glow-in-the-dark fietspad in Zeeland (Bron: Verkeerskunde)

Onderzoeksresultaten

Aan de evaluatie deden 93 fietsers een 29 automobilisten mee, 83% van de respondenten vindt dat de vonkjes niet of slechts een beetje bijdragen aan een veiliger gevoel. Automobilisten merken niets van de vonkjes.

 

Zeker na een bewolkte dag viel het tegen, aldus een medewerker van Sandee Groep. Waterschapsbestuurder Van Kralingen over deze proef: “Het is duidelijk dat we de vonkjes op deze manier niet in kunnen zetten om fietspaden te verlichten. Zeker als fietsverlichting erop schijnt, verdwijnt hun werking nog meer."

Andere toepassingen

Het idee om duurzame verlichting te gebruiken valt wel in de smaak bij Waterschap Scheldestromen, omdat het waterschap vernieuwend en duurzaam te werk wil gaan. Daarom onderzoekt het Zeeuwse orgaan andere toepassingsmogelijkheden voor de duurzame en innovatieve verlichting. 

 

De verlichting van de fietsvonkjes werd als onvoldoende ervaren