Proef gestart met elektrische zelfrijdende shuttlebusjes in Lyon

woensdag 14 september 2016
timer 2 min
In de Franse stad Lyon is een proef van start gegaan met twee elektrische, zelfrijdende shuttlebusjes. De busjes - de NAVYA ARMA shuttles - rijden afwisselend op hetzelfde traject van 1350 meter lang, naast de rivier Saône. De bedrijven NAVYA en Keolis hebben hun krachten gebundeld voor deze elektrische, zelfrijdende vorm van openbaar vervoer, NAVLY genaamd.

Het Confluence district in Lyon is de aangewezen locatie voor deze proef, een symbolische plek die door de Franse regering is aangemerkt als 'eco-district', die door het WWF als 'sustainable district' is bestempeld en die is geprezen met het European Concerto label vanwege de energiezuinige gebouwen. 

 

Vijf haltes, gratis rit

De twee shuttlebusjes hebben vijf haltes op de route, tussen het winkelcentrum en het zuidelijke punt van het Confluence District: Charlemagne, Passerelle, Les Salins, La Sucrière en Magellan. De route wordt gemarkeerd door pictogrammen op de grond. 

 

Gedurende de proef is een rit in de shuttlebus gratis. Er is ruimte voor maximaal 15 mensen, van wie er 11 een zitplek hebben. De busjes rijden in principe zelf, maar er is altijd een NAVLY operator aanwezig voor de veiligheid van de passagiers en voor het beantwoorden van vragen. 

 

NAVYA ARMA shuttles & NAVLY

De NAVYA ARMA shuttles hebben geen stuur en geen pedalen. Ze rijden 100 procent elektrisch, op een accu, en kunnen maximaal 45 km/u rijden. Tijdens de proef rijden de busje echter maximaal 20 km/u.

 

Deze zelfrijdende vorm van openbaar vervoer - NAVLY genaamd - is een resultaat van de samenwerking tussen NAVYA en Keolis. NAVYA is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van innovatieve mobiliteitsoplossingen; Keolis is een internationaal opererend openbaarvervoerbedrijf. 

 

Klik hier voor een video van de NAVLY-dienst in Lyon of kijk hieronder:

Foto door: Pierre Salomé / Aishuu