Proef met jongere buschauffeurs

donderdag 29 april 2010
timer 2 min
  De minimumleeftijd voor buschauffeurs gaat bij wijze van proef omlaag van 21 naar achttien jaar. Dit besluit van het kabinet moet een oplossing bieden voor het dreigende tekort aan chauffeurs.
Proef met jongere buschauffeurs

 

Tekort aan buschauffeurs


Het kabinet hoopt daarmee het tekort aan buschauffeurs tegen te gaan, meldt Rijksoverheid. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is blij met het experiment. Volgens de werkgeversvereniging voor het personen- en goederenvervoer, die al tijden pleit voor een verlaging van de minimumleeftijd, wordt het vak hierdoor toegankelijker voor veel jongeren die net op de arbeidsmarkt komen.


Strikte voorwaarden


Het kabinet wil vakbekwame buschauffeurs vanaf achttien jaar onder strikte voorwaarden toestaan op trajecten korter dan 50 kilometer te rijden. Vanaf hun twintigste mogen ze ook op langere stukken binnen Nederland worden ingezet. De sector kampt niet alleen met een tekort aan chauffeurs, maar krijgt ook te maken met het vertrek van veel collega's als gevolg van de vergrijzing.


Aansluiting op middelbare school


Mensen mogen nu pas op hun 21e met de opleiding tot buschauffeur beginnen. Hierdoor zit er een tijdsgat tussen het moment van verlaten van de middelbare school en de aanvang van de opleiding waarin de meeste jongeren volgens KNV dan al voor een ander beroep kiezen. De organisatie gaat ervan uit dat door de verlaging van de minimumleeftijd uiteindelijk meer jongeren buschauffeur willen worden. Uit het experiment, dat maximaal zes jaar duurt, moet blijken of dat het geval is.


Verkeersveiligheid en monitoring


Voorwaarde voor de proef is dat de verkeersveiligheid hetzelfde blijft en dat de deelnemers worden begeleid door het busbedrijf waar ze in dienst zijn. De Dienst Verkeer en Scheepvaart bekijkt of tijdens het experiment de instroom van jonge chauffeurs toeneemt. Het ontwerpbesluit van de ministerraad gaat nu eerst voor advies naar de Raad van State.

Terug naar overzicht nieuws >>>