Proef met Nextbike in Dordrecht

vrijdag 15 december 2017
timer 2 min
Arriva en Waterbus starten een proef met deelfietssysteem Nextbike in Dordrecht. Op acht verschillende locaties in Dordrecht zijn in totaal 75 deelfietsen te huur. De proef is al gestart en loopt tot december 2018.

De proef wordt grotendeels gefinancierd door provincie Zuid-Holland en gemeente Dordrecht en loopt tot december 2018. Naast de acht uitgiftepunten van de Nextbike in Dordrecht, worden ook virtuele fietsdeelpunten verspreid door de stad.

Werkwijze

Fietsen huren kan onder andere via een gratis mobiele applicatie. Ook is het mogelijk een abonnement te nemen op de deelfiets, waarbij de gebruiker een vast bedrag per jaar betaalt en ritjes tot dertig minuten gratis kan fietsen. Zonder abonnement is de deelfiets eveneens te gebruiken. Om reizigers kennis te laten maken met deze deelfiets, is bij registratie van de Nextbike-app het eerste ritje tot 10 januari 2018 gratis, ongeacht de duur ervan. 

Locatie

De deelfietsen kunnen op elk Arriva-uitgiftepunt teruggebracht worden. Hiermee verschilt dit deelfietssysteem in meer of mindere mate van de OV-fiets, want de OV-fiets wordt gebruikelijke wijs teruggebracht naar de locatie waar de gebruiker de fiets oorspronkelijk huurde. Anders staan daar extra kosten tegenover.


Gedeputeerde Floor Vermeulen is enthousiast over de komst van de deelfiets, zo laat hij 
weten op de site van provincie Zuid-Holland: “De deelfiets is een mooie aanvulling op het mobiliteitsaanbod. Met de pilot gaan we kijken in welke mate Nextbike in Dordrecht aanslaat. Ik verwacht dat veel mensen, mede door het gebruiksgemak, gebruik van de deelfiets gaan maken.”