Proef stil asfalt N279

vrijdag 23 april 2010
timer 3 min
Proef stil asfalt N279 Deze week is begonnen met het aanbrengen van stil asfalt op de N279 bij Helmond, de Wolfsputterbaan. Het proefvak moet behalve een vergroting van de leefbaarheid, waardevolle informatie opleveren voor de geplande verdubbeling van de N279 in 2013.
Proef stil asfalt N279


Leefbaarheidsproblemen


De N279 is de drukste provinciale (enkelbaans-)weg in Brabant. Tussen 's-Hertogenbosch en Veghel is in toenemende mate sprake van verkeersproblemen, die indirect leiden tot leefbaarheidsproblemen in de aanliggende kernen. Op een gemiddelde werkdag passeren er bij Helmond 15.800 auto's waarvan 3.000 vrachtwagens. Door de aanleg van de A50 is deze problematiek nog urgenter geworden. De stuurgroep, waarin onder andere gemeenten 's-Hertogenbosch, Veghel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Bernheze en Rijkswaterstaat zijn vertegenwoordigd, heeft een verbreding van de N279 tot een weg met 2x2 rijstroken voorgesteld, waar maximaal 100 km/u mag worden gereden.

Geluidsoverlast


De N279 zorgt al lange tijd voor geluidsoverlast voor de bewoners van de aanliggende wijken. “Aangezien de verdubbeling van deze drukke weg nog jaren duurt, zouden de bewoners nog geruime tijd geluidshinder ondervinden. Dat willen we voorkomen. Het stil asfalt bij Ommel wordt positief ervaren; ik hoop dat de bewoners van Helmond hier net zo blij mee zijn, ” zegt verkeersgedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen. Met dit proefvak kan waardevolle informatie verkregen worden over het effect van stille wegdekken op beton. Dit kan in de toekomst gebruikt worden bij een keuze voor verharding voor de verdubbelde N279. Ook worden de betonovergangen, die nu nog veel geluidsoverlast veroorzaken, verwijderd.

Initiatief wijken en gemeente


De gemeente Helmond en vertegenwoordigers van de wijken Brouwhuis, Rijpelberg, Dierdonk en Helmond-Noord hebben het probleem met succes bij gedeputeerde Van Nieuwenhuizen aangekaart. Zowel de provincie als de gemeente dragen de kosten. Bewoners en direct betrokkenen worden via de gemeentelijke informatiepagina's in De Trompetter op de hoogte gehouden over de planning en de omleidingroutes aangaande de N279. Ook is meer informatie beschikbaar op www.brabant.nl/N279 en www.haalmeeruitdeweg.nl


Werkzaamheden


Vanaf de Rochadeweg tot de gemeentegrens met Laarbeek wordt de N279 van stil asfalt voorzien. De werkzaamheden vinden in verschillende fases plaats, te beginnen met het deel tussen de Rochadeweg en de N270. Doorgaand verkeer wordt middels gele borden omgeleid. De werkzaamheden duren tot medio juni. In het voorjaar van 2009 werd het deel tussen de Rochadeweg en het nieuwe 'Ei van Ommel' al van stil asfalt voorzien. Alle partijen streven ernaar om in 2013 met de ombouw en verdubbeling te beginnen. Die werkzaamheden nemen circa drie jaar in beslag. 

U leest meer over de plannen met de N279 op www.brabant.nl/N279.

Terug naar overzicht nieuws >>>