Recordaantal boetes voor negeren rood kruis

donderdag 29 november 2018
timer 1 min
Rijkswaterstaat heeft het maar druk met het uitschrijven van boetes, en dan met name op het gebied van 'rode kruizen' op de Nederlandse snelwegen. Deze worden steeds vaker genegeerd.

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat hebben tot nu toe in 2018 zo'n 1500 boetes uitgedeeld voor het negeren van een rood kruis op de snelweg, schrijft NU.nl. Ter vergelijking: in geheel 2017 lag dit aantal op 1000 en in 2015 zelfs op 381 voor dit type overtreding. Dit type overtreding wordt doorgaans door weginspecteurs zelf ontdekt. De camera's die langs het snelwegennet staan, worden enkel gebruikt voor zicht op de actuele verkeerssituatie. 


Rijkswaterstaat voorspelt dat het aantal boetes voor het negeren van rode kruizen de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Dit was voor het agentschap reden genoeg om het aantal weginspecteurs te verdubbelen en de boete te verhogen van 230 naar 240 euro.


De politie controleert daarnaast nu nog strenger op het naleven van afgesloten rijstroken. Veiligheidsdiensten moeten volgens minister Cora van Nieuwenhuizen ten alle tijden hun werk goed kunnen uitvoeren. Van Nieuwenhuizen stelt tegenover De Telegraaf dat automobilisten die rode kruizen of afgesloten rijstroken negeren puur wangedrag vertonen. Een keiharde aanpak is volgens haar dan ook noodzakelijk.