Richtlijnen voor brandveiligheid parkeergarages

maandag 2 maart 2020
timer 2 min
Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en Brandweer Nederland werken aan richtlijnen voor brandveiligheid in parkeergarages. Vanuit het land komen er steeds meer vragen over de veiligheid van het parkeren en laden van elektrische auto's in (ondergrondse) parkeergarages, zo stellen betrokken partijen vast.

In Nederland rijden steeds meer elektrische auto’s. Behalve dat deze auto’s in parkeergarages worden geparkeerd, komen er ook steeds meer laadpunten in deze garages. Vanuit het land komen er steeds meer vragen over de veiligheid van het parkeren en laden van elektrische auto’s in ondergrondse parkeergarages. Deze ontwikkeling is zo nieuw dat nog niet alle risico’s bekend zijn. Daarom zijn er nog geen richtlijnen of regelgeving waaraan parkeergarages in dat geval moeten voldoen. 

Risico's

Elektrische voertuigen maken meestal gebruik van lithium-ion batterijen als energieopslag. Als de batterij en het batterijmanagementsysteem goed functioneren, de batterij niet (te) warm wordt en niet beschadigd is en er op de juiste wijze met deugdelijke apparatuur wordt opgeladen, kan er niet veel fout gaan. Maar als de lithium-ion-batterij zelf in brand raakt zorgt dit voor andere risico's dan de traditionele brandstoffen. Een brandende batterij kan moeilijk worden geblust. Het bluswater is lastig bij de (brandende) cellen in de batterypack te krijgen vanwege de goede afscherming ervan. 

Kijkend naar de kans op brand en het effect bij een brandend elektrisch voertuig, is duidelijk dat er extra risico's zijn wanneer elektrische voertuigen gestald en opgeladen worden in een parkeergarage. Omdat het om een relatief nieuwe ontwikkeling gaat, zijn nog niet alle risico's bekend. "Voor dit moment adviseren we diverse praktische maatregelen om het stallen en laden van elektrische voertuigen zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden in parkeergarages. Ondertussen gaan we door met het ontwikkelen van kennis over dit onderwerp", zo schrijft IFV in een publicatie.